Grenzeloos avontuur

Geplaatst op 31 januari, 2011 

Waar liggen mijn grenzen? Geen idee dus ik op onderzoek uit.

Eerst de harde wetenschappelijke benadering en een MRI scan laten maken.

‘Meneer, wij hebben goed nieuws: er is niets te vinden op de scan.’

En dat noemt zich specialisten.

Dan maar een softere aanpak en naar een coach. Daar was ik al snel mee klaar want ik merkte dat ik een allergie heb voor prikkelende coachingsvragen. Zo’n dame die denkt je aan een doorbraak te helpen als je flink geïrriteerd raakt.

Tien jaar geleden wist ik niet dat ik grenzen had. Tot ik in een disfunctionele relatie zodanig functioneel op m’n bek ging dat ik ging leren om voor mezelf te zorgen. Ik had van alles geleerd, van integreren bij wiskunde tot de namen van de hoofdsteden bij Aardrijkskunde, maar op een gezonde manier voor mijzelf zorgen?

Ik begon rigoureus met grenzen van beton. Het kon toen gebeuren dat als iemand me liefkozend ‘smiecht’ noemde, ik zei dat ik toch echt ‘Peter’ genoemd wil worden.

Betonnen grenzen werken maar blokkeren ook elke vorm van wezenlijke verbinding met anderen. Het werd al gauw saai en ik kwam in contact met geweldloze communicatie. Mijn God, wat ik daar leerde! Ik zou alsnog het onderwijs moeten aanklagen dat ik er zoveel bullshit heb geleerd en zo weinig wezenlijke dingen. Ik leerde dat gevoelens een functie hebben bij het signaleren van behoeften.

De betonnen grenzen hebben plaatsgemaakt voor behoeften van stevig en buigzaam bamboe. Ik ben gaan leren mezelf te geven wat ik nodig heb of het aan een ander te vragen. Dat is best spannend af en toe omdat het me vraagt om in beweging te komen. En dat betekent: avontuur…

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

7 Reacties to “Grenzeloos avontuur”

 1. Huub Koch on januari 31st, 2011 16:58

  Fraaie gastblog aldaar. Bijzonder mooi verwoord!

 2. Peter de Kock on januari 31st, 2011 20:07

  Thx @Huub. De grootste uitdaging was het aantal woorden. Het mooie is dat het stuk beter is geworden door minder woorden te gebruiken.

 3. Tweets die vermelden Grenzeloos avontuur : Zwerven door het alledaagse -- Topsy.com on januari 31st, 2011 20:06

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter de Kock, Marieke Sweens. Marieke Sweens heeft gezegd: Nog een grenzeloos avontuur, met dank aan @peterdekock! http://bit.ly/grbefd […]

 4. Jooper on februari 1st, 2011 20:14

  Mooi gastblog op een mooi blog. Soms is schrijven schrappen. Door woorden en zinnen weg te laten krijgt wat overblijft meer kracht.

 5. Peter de Kock on februari 1st, 2011 21:31

  Bedankt @Jooper. Klopt. Ik wist het wel maar had het nog niet eerder zo duidelijk ervaren.

 6. Hanneke on februari 2nd, 2011 21:33

  Dat heb je mooi geschreven Peter en ook nog wel erg herkenbaar zo hier en daar:-)

 7. Peter de Kock on februari 2nd, 2011 21:39

  Thx @Hanneke, ik ben er zelf ook wel blij mee. Herkenbaarheid vind ik mooi, dat er iets is dat verbinding brengt.

Laat je reactie achter!