Leven in de gekte

Geplaatst op 12 november, 2010 

Lees de krant. Kijk naar het journaal.

Sta dan even één minuut stil bij de zingeving en betekenis van alles dat je hebt gezien en gehoord en vul dan in:  de zingeving en betekenis van dat alles is…..

Je zou er gek van kunnen worden als je te lang stil staat bij deze vraag, vandaar dat je maar één minuut bedenktijd krijgt 🙂

Het zit zo. De wereld is gek, knettergek. Midden in die gekte op zoek gaan naar de zingeving en betekenis ervan, is een symptoom van diezelfde gekte. Logische verklaringen proberen te bedenken voor wat geen mens zou mogen accepteren zoals hongersnood en oorlog, is een teken van diezelfde gekte.

Economische verklaringen verzinnen om uit te leggen dat het mogelijk is dat de één een paar miljoen of miljard heeft en de ander sterft van armoede, is een teken van diezelfde gekte. Politieke verklaringen verzinnen waarom het verstandig is om ergens oorlog te gaan voeren, is een teken van diezelfde gekte.

Ik hou ook van verklaringen, verklaringen in de vorm van zingeving en betekenis, want het helpt me te accepteren wat er gebeurt. Meestal is het nodig vanuit een veel groter en ruimer perspectief te kijken naar wat er gebeurt om die zingeving en betekenis te vinden.

Je kunt daar ook te ver in gaan en door middel van verklaringen alles net zo lang te kneden tot het onacceptabele acceptabel is geworden. Maar hoe lang we ook kneden: hongersnood en oorlog zijn nooit acceptabel. Wie het tegendeel beweert denkt en praat vanuit de gekte.

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

19 Reacties to “Leven in de gekte”

 1. Frank on november 12th, 2010 21:53

  Dank je Peter, mooi…

 2. Peter de Kock on november 12th, 2010 22:06

  Graag gedaan @Frank. Wat ik er nog aan toe kan voegen is een quote van Robert Burney: it’s crazymaking getting sane in an insane world.

 3. JoArt on november 12th, 2010 22:00

  Leven in de gekte … tja, misschien probeer ik juist daarom wel balans in mijn leven te houden. En vooral gelukkig te leven. Is al een doel op zich.
  De enige persoon die ik kan ‘managen’ ben ik zelf. En hopelijk daardoor ook een beetje mijn kinderen!

 4. Peter de Kock on november 12th, 2010 22:12

  Ben benieuwd naar jouw balans-ervaringen @Joart. Heb je zin in een nieuw blogje?

 5. JoArt on november 12th, 2010 23:18

  Ja, maar dat schiet niet zo op, hè.
  Op de een of andere manier vind ik m’n eigen stukjes nooit goed genoeg om ‘wereldkundig’ te maken, haha!
  Misschien moet ik niet twijfelen maar doen.

 6. Peter de Kock on november 13th, 2010 10:15

  That’s the spirit @Joart: niet twijfelen maar doen. Ik denk dat elke blogger wel eens last heeft van twijfel hoor.

 7. Petra on november 13th, 2010 23:17

  Gelukkig is er heel soms ook heel goed, geweldig nieuws in de wereld! Vandaag is a happy day for mankind: Aung San Suu Kyi’s release.

  Ik kijk heel selectief… maar dit betekent veel!

 8. Peter de Kock on november 14th, 2010 00:32

  Dank je wel @Petra. Er is nog meer goed nieuws. Ik kom net thuis van een afspraak met studievrienden. Wat me raakt is het persoonlijk contact na al die jaren. Je zou soms vergeten dat het daarom gaat: menselijk contact.

 9. Petra on november 14th, 2010 09:05

  Mooi! Always look at the bright side…. 🙂

 10. Marc on november 14th, 2010 10:42

  Een fijne zondag allemaal!

  En Peter bedankt voor je leuke blog.

  Hier een nummer van U2:
  http://www.youtube.com/watch?v=co6WMzDOh1o
  Nu we toch in een positieve vibe terecht zijn gekomen:-)

 11. Peter de Kock on november 14th, 2010 11:51

  Dank je wel @Marc en @Petra. Tegen de power van een beautiful day en always look on the bright side of life is geen kruid gewassen.

 12. Marco Raaphorst on november 15th, 2010 09:58

  ik denk dat alles acceptabel is. als je zelf in hongersnood of in een oorlog verkeerd zul je het op de een of andere manier moeten accepteren dat jij er niets aan kunt doen en er vrij weinig aan kunt doen om het te veranderen.

  accepteren is een prachtig iets. het nemen van de dingen zoals ze zijn. dat is wellicht het allerlastigste dat er is. maar acceptatie is het leven. acceptatie wie je bent, in welke situatie je zit en dergelijke.

 13. Peter de Kock on november 15th, 2010 18:00

  Bedankt @Marco, misschien hebben we het over verschillende vormen van accepteren. Jij hebt het over accepteren in de zin van dat er is wat er is. Ja toch? Dat ben ik met je eens, nee zeggen tegen een realiteit verlies je altijd. Wat ik bedoel is in actie komen om een situatie te veranderen.

 14. Marco Raaphorst on november 15th, 2010 18:07

  @Peter: is aanverwant maar in actie komen is natuurlijk goed in geval van honger of oorlog. Als we daar wat aan kunnen doen.

 15. Peter de Kock on november 15th, 2010 20:22

  @Marco: Het onderwerp raakt ook wel aan onderscheid maken tussen die dingen die we wel kunnen veranderen (onszelf) en die dingen die we niet kunnen veranderen (anderen). Ja zeggen tegen wat er is (dat kan oorlog of honger zijn) is voor mij iets anders dan het accepteren in de zin van goedkeuren. Misschien zit daar de nuance: het onderscheid tussen accepteren en goedkeuren. Maar terug naar je laatste zin: wat we kunnen doen is in vrede leven met onszelf, onze directe omgeving, verstandig boodschappen doen, geen eten weggooien, dat soort dingen.

 16. Marco Raaphorst on november 15th, 2010 21:41

  @Peter: ja, dat denk ik ook. En soms heb je situaties dat voor jouw voordelig is en voor een ander nadelig. Dat kan lastig zijn. Iets voor een volgend blog 🙂

 17. Peter de Kock on november 15th, 2010 22:05

  Da’s het mooie van bloggen @Marco: er is altijd een volgend blog 🙂 Thx. Ik heb al een ideetje.

 18. Marc on november 17th, 2010 01:35

  @Peter:Is dit misschien iets wat we kunnen veranderen?
  Kwam het tegen op de site van natuurmonumenten:
  http://www.natuurmonumenten.nl/actie
  Of is het beter om je bij zoiets neer te leggen omdat het nederlandse volk deze partijen gekozen heeft.
  Ik vind het altijd een lastige keuze: hetgeen laten begaan of er iets aan doen.

 19. Peter de Kock on november 17th, 2010 10:05

  Dank je wel @Marc voor je link. Ik herken het dilemma. Ik heb vaak ook geen antwoorden. Ik denk dat zulke dilemma’s vanuit het denken niet oplosbaar zijn maar dat we onze intuïtie kunnen inschakelen.

Laat je reactie achter!