Claim je eigen macht

Geplaatst op 11 november, 2010 

Strategisch opgesteld bij de ingang van de supermarkt staat een rek met daarin een aantal kranten. Alleen als je naar binnen stapt met de bewuste intentie en het vurige verlangen om verschoond te blijven van allerlei bullshit, zie je één of meerdere krantenkoppen.

‘DE MACHTIGSTE MAN’ blèrde een krant. Onder de kop stond een foto van de Chinese president Hu Jintao die sinds een week machtiger is dan Obama en daarmee de machtigste man ter wereld is.

Ik kan niet zoveel met dat concept van machtigste man. Ik bedoel: is die man dan zo machtig dat hij voor wereldvrede heeft gezorgd, dat iedereen op deze planeet genoeg en gezond te eten en te drinken heeft, dat ons milieu ‘spic and span’ is? Zo machtig is hij dus ook weer niet.

Weet je hoe het zit met macht? Macht is wat we met bakken tegelijk weggeven aan anderen. Aan kerkleiders, aan politici, aan artsen, aan leraren, aan therapeuten en aan allerlei andere goeroes. Oh ja, en aan geld, we geven ook heel veel macht weg aan geld.

De machtigste man ter wereld is de man aan wie de meeste mensen hun eigen macht uit handen geven.

Machthebbers bestaan alleen omdat er zoveel machtgevers zijn. Als iedereen z’n eigen macht claimt, zijn er een dikke zes miljard Hu Jintao’s op aarde in plaats van maar eentje. Dat is niet alleen beter maar vooral ook veiliger.

Rage against the machine: take the power back

Bewaard onder Actualiteit, Mening, Muziek

Tags:

Reacties

6 Reacties to “Claim je eigen macht”

 1. Jooper on november 12th, 2010 10:41

  Ik vind chocolademousse en -taart meestal nogal machtig. Voor de rest heb ik niet zoveel met macht. Overigens ben ik wel benieuwd wie er het meest gezag heeft in deze wereld. Of wie de meest gerespecteerde en gewaardeerde persoon is.

 2. Peter de Kock on november 12th, 2010 12:50

  Het levende bewijs @Jooper dat relativeren helpt om ergens de druk en spanning vanaf te halen. Ik zat al een tijdje met dit onderwerp ‘macht’ in mijn maag en dat voelde niet prettig. Maar dankzij jouw chocolademousse en – taart zegt mijn maag: laat maar komen 🙂 Dank je wel.

 3. JoArt on november 12th, 2010 21:57

  Wat opvalt is dat mensen die macht nastreven vaak ten onder gaan aan hun eigen macht. Ze raken te ver verwijderd van zichzelf.

 4. Peter de Kock on november 12th, 2010 22:10

  Hey @Joart, leuk weer van je te horen. Wat je schrijft over macht deel ik met je. Macht werkt als een sterke drug. Als je interesse hebt: Mauk Mulder schreef er een inspirerend en confronterend boek over: Logica van de macht. Je kunt het gratis downloaden via zijn website: http://www.maukmulder.nl/

 5. JoArt on november 12th, 2010 23:20

  Lijkt me interessant.
  Ben bijv wel benieuwd wat hij schrijft over pesten op school.
  Dank je voor de tip!

 6. Tweets die vermelden Claim je eigen macht : Zwerven door het alledaagse -- Topsy.com on november 13th, 2010 11:09

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter de Kock, Michael Minneboo. Michael Minneboo heeft gezegd: RT @peterdekock Claim je eigen macht http://bit.ly/bZFxkF […]

Laat je reactie achter!