Geldvrij samenleven

Geplaatst op 5 november, 2010 

Binnen een gezin bestaan geen geldstromen (zakgeld e.d. even buiten beschouwing gelaten) en toch barst het er van de activiteiten. Mijn partner heeft de was gedaan. Onbetaald. Mijn dochter heeft een mooie tekening voor me gemaakt. Onbetaald. Ik heb gekookt en afgewassen. Onbetaald.

Je zou een gezin als een micro samenleving kunnen zien. Een micro samenleving waar iedereen onbetaald zijn/haar bijdrage levert aan het geheel. En het werkt, het werkt omdat de mensen binnen die micro samenleving genoeg van elkaar houden en elkaar genoeg vertrouwen.

Als het werkt binnen een micro samenleving, dan kan het ook werken in een iets grotere samenleving zoals in een straat. En als het in een straat kan werken, kan het ook werken in een wijk, een stad, een regio, een provincie, een land, de wereld.  We hoeven alleen maar genoeg van elkaar te houden en elkaar genoeg te vertrouwen.

Liefde en vertrouwen zijn gratis. Net zoals alles wat je ermee tot stand kan brengen.

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Geldvrij samenleven”

 1. Michael Minneboo on november 5th, 2010 10:17

  Mooie gedachte, maar voor mij zit er wel een groot verschil tussen iets voor je gezin doen en iets voor je buren of zelfs verre buren doen. De band met je gezinsleden is hechter en je bent als ouder verantwoordelijk om die dingen te doen. Die verantwoordelijkheid heb je niet jegens je buren. Buiten de gezinsdeur wordt het sneller voort wat hoort wat en dat loopt volgens mij na een tijdje spaak. Maar misschien ben ik wel wat cynisch op deze grijze vrijdagochtend 🙂

 2. Peter de Kock on november 5th, 2010 13:58

  Dat verschil herken ik wel @Michael. Aan beide kanten van de voordeur zijn verschillende werelden maar ik geloof erin dat dit niet zo hoeft te zijn. Geniet van je grijze vrijdag 🙂

 3. Petra on november 5th, 2010 15:19

  Ja, wat een prachtig idee, Peter! Waarom onszelf zo beperken? Inderdaad! Wat een mooie wereld gaan we tegemoet als we vanuit ons hart gaan leven. We zijn er naar op weg… gelukkig!

 4. Peter de Kock on november 5th, 2010 21:06

  Dank je wel @Petra, met die mooie woorden stap ik zo het weekend in…

 5. Marc on november 6th, 2010 23:05

  Wat ik me net bedenk na het lezen van je stukje,
  geld is ook best gemakkelijk, je gaat naar de winkel rekent af en bent klaar, als er geen geld was dan moest je altijd denken wat een ander ervoor terug wilt hebben en krijg je misschien wel discussies daarover?

 6. Peter de Kock on november 7th, 2010 17:34

  Dank je wel @Marc. Als ruilmiddel kan geld best handig zijn. Wat ik me probeer voor te stellen is dat onze liefde en vertrouwen zo groot zijn dat we gewoon naar de bakker een gratis brood kunt halen en zeker weten, zonder ons daar zorgen over te maken, dat het universum/god/liefde alle details regelt en dat in al onze behoeften wordt voorzien, altijd en overal. Ook die van de bakker die zijn brood gratis weggeeft.

Laat je reactie achter!