Het nieuwe geld: alles gratis

Geplaatst op 4 november, 2010 

Wat denk jij: is het denkbaar en haalbaar dat we in een wereld leven zonder geld, een wereld waar alles gratis is?

Alles gratis, dat klinkt als het sprookje van Luilekkerland van de gebroeders Grimm. Een wereld zonder geld lijkt op het eerste gezicht krankzinnig en het roept een heleboel vragen op zonder antwoorden.

De wereld met geld dan, hoe is het daarmee? Nou, die wereld is ook krankzinnig en de manier waarop we wereldwijd met geld omgaan, roept ook een heleboel vragen op zonder antwoorden.

Je voelt hem vast al aankomen….. Als beide werelden krankzinnig zijn, die met geld en die zonder geld, zullen we dan die wereld zonder geld eens een tijdje uitproberen?

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

9 Reacties to “Het nieuwe geld: alles gratis”

 1. Marco Raaphorst on november 4th, 2010 14:16

  Geld is een middel dat bij schaarste ingezet wordt. Als we dingen in overvloed hebben kunnen we ze beter zonder geld ruilen of zelfs weggeven. Denk dat we daarom online die vormen veel zien. Digitaal kopiƫren is vermenigvuldigingen en de voorraad raadt nooit op. Dat levert geweldige voordelen op waar we op moeten inspelen in plaats van te bestrijden. Daarom is gratis een kans en zeker geen bedreiging.

  Gratis uitproberen? Ja, daar geloof ik al heel lang in. En doen.

 2. Peter de Kock on november 4th, 2010 20:01

  Interessant @Marco. Misschien is wat er op het Internet gebeurt wel een voorbode en gaat het geven en ontvangen in de rest van de maatschappij straks net als op het Internet.

 3. karin r. on november 4th, 2010 20:17

  de manier waarop we met waarde omgaan verandert denk ik. heel langzaam … maar ik blijf het moeilijk vinden om met waardebepaling overweg te kunnen.

  het woord waardebepaling is al een enorm moeilijk iets.

 4. Peter de Kock on november 4th, 2010 20:50

  Ik ben het met je eens @Karin dat waardebepaling soms wat lastig ligt. Ik ken mensen die alles wat ze krijgen en ontvangen, alles wat er voor ze gedaan wordt, de normaalste zaak van de wereld vinden. Het valt ze niet eens op. Met zo iemand over waardebepaling praten šŸ™

 5. Patty Golsteijn on november 4th, 2010 20:35

  Haha ik heb het hier zelf ook al een paar keer over gehad, maar mensen vinden dit toch nog een heel bizar idee. Maar goed, honderden jaren geleden hadden we ook geen geld…

 6. Peter de Kock on november 4th, 2010 20:52

  Dank je wel @Patty. Hoe vaker ik van iemand hoor dat hij/zij hier ook wel eens denkt, hoe vanzelfsprekender ik het ga vinden dat het er ooit van komt: geen geld.

 7. Tweets die vermelden Het nieuwe geld: alles gratis : Zwerven door het alledaagse -- Topsy.com on november 4th, 2010 20:42

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Peter de Kock, Bas Dreef. Bas Dreef heeft gezegd: RT @peterdekock: Het nieuwe geld: alles gratis (blogpost) http://tinyurl.com/3yzdnm5 […]

 8. Marco Raaphorst on november 5th, 2010 09:44

  In de Happinez staat een interview met Byron Katie die zegt: “Liefde is geven zonder er iets voor terug te verlangen”.

  Ik ken verschillende mensen die dat doen. Mensen uit de open source beweging bijvoorbeeld. Mensen die hun hele dagelijkse werk baseren op het weggeven. Een prachtig idee. En toch krijgen zijn heel veel terug.

  Ik geef ook veel dingen weg. Maar toch heb ik mij nooit volledig eraan over gegeven. Ik ben toch bang dat er dan geen geld meer binnenkomt.

 9. Peter de Kock on november 5th, 2010 13:56

  Daar zeg je zoiets @Marco. Ik hoor mezelf ook wel eens praten over overvloed en daar vertrouwen in hebben. Maar zodra angst zich ermee bemoeit is het soms even alle hens aan dek. En dat doet me weer ergens anders aan denken: wat we uitdragen, is wat we zelf aan het leren zijn. Fijn weekend @Marco

Laat je reactie achter!