Verwachtingen

Geplaatst op 16 september, 2010 

Als je ervan baalt dat iemand niet aan je verwachtingen voldoet, bedenk dan of je wel aan je eigen verwachtingen voldoet. Als je zelf niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen, hoe kun je dan verwachten dat een ander dat wel kan?

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags:

Reacties

16 Reacties to “Verwachtingen”

 1. Huub Koch on september 16th, 2010 19:39

  Hoe zei Frits Perls het ook al weer? “I am not in this world to live up to other people’s expectations, nor do I feel that the world must live up to mine.”

 2. Peter de Kock on september 16th, 2010 19:44

  Mooi @Huub. Wat zijn jouw verwachtingen voor morgen? 🙂

 3. Astrid Jaspers on september 16th, 2010 19:45

  En het zijn tenslotte je eigen verwachtingen die je het meest teleurstellen!

 4. Peter de Kock on september 16th, 2010 19:50

  Helemaal waar @Astrid, thx.

 5. Huub Koch on september 16th, 2010 19:45

  Geen, dat scheelt! 😉

 6. Peter de Kock on september 16th, 2010 19:51

  Ik heb wel verwachtingen @Huub. Ik zal je morgen wel vertellen of ze zijn uitgekomen. Zo niet, dan ben ik de eigenaar van mijn teleurstellingen. Zie ook het comment van @Astrid.

 7. Huub Koch on september 17th, 2010 07:07

  Over het koesteren van hoge verwachtingen staat onderaan deze pagina nog een leuk filmpje http://zichtbarezaken.web-log.nl/zichtbarezaken/2010/08/navigeren-door-creatie-en-emotie.html Voor het overige probeer ik vooral in het hier en nu te zijn. Ik vind het fijn je straks weer te ont-moeten IRL. Wat zou ik verwachten? Eigenlijk heb ik geen idee. Ik laat me verrassen.

 8. Peter de Kock on september 17th, 2010 09:10

  Bedankt voor de toepasselijke reminder @Huub. Ik gooi voor onze ontmoeting straks alle verwachtingen overboord. Ik ga nieuwsgierig zijn 🙂

 9. karin r. on september 17th, 2010 13:32

  Valkuil voor vele mensen inclusief ik zelf. Je verwacht iets van iemand omdat je het zelf ook zou doen. Je verwacht iets van iemand omdat jij je ook zo zou voelen. Je verwacht iets van iemand omdat je zo opgevoed bent en denkt dat het normaal is. Je verwacht iets van iemand omdat je wilt dat het gewoon zo gaat en is.

  Wat voor de ene normaal is, is voor de ander helemaal niet normaal. Opvoedingspatronen en normen en waarden zijn moeilijk te verbinden als je andere verwachtingen hebt.

 10. Peter de Kock on september 17th, 2010 16:45

  Dank je wel @Karin. Doet me denken aan een training geweldloze communicatie. We kregen een luisteroefening: persoon A vertelt en persoon B en C luisteren en vertellen na afloop wat ze persoon A hebben horen zeggen. Ik was geschokt te ervaren dat twee mensen naar dezelfde persoon kunnen luisteren en verschillende dingen kunnen horen.

 11. Huub Koch on september 17th, 2010 17:13

  Gelukkig was onze ont-moeting geheel buiten verwachting! 😉 Volgende keer mèt open haard!

 12. Peter de Kock on september 17th, 2010 20:17

  Er was zoveel aan inspiratie en inzichten @Huub dat ik het vanavond niet meer geoogst krijg 🙂

 13. Marco Raaphorst on september 20th, 2010 10:55

  @Peter: “Ik was geschokt te ervaren dat twee mensen naar dezelfde persoon kunnen luisteren en verschillende dingen kunnen horen.” Daarom heb je ook weinig aan getuigenverklaringen.

  Ik verwacht meestal weinig. Ik neem me ook nooit teveel voor. Maar ook dan baal je af en toe wel. Maar toch voelt het voor mij lekkerder dan het nastreven van grote dingen. Of het heel graag willen. Meestal denk ik ‘ooit’. Ik ben een geboren lummelaar en slechte planner. Toch heb ik een wonderlijk leven vol verrassingen 🙂

 14. Peter de Kock on september 20th, 2010 19:29

  “Toch heb ik een wonderlijk leven vol verrassingen”. Dat klinkt als grote rijkdom @Marco. Blijf er alsjeblieft over delen, dan wordt de rijkdom nog groter…. 🙂

 15. Hanneke on september 22nd, 2010 11:20

  Verwachtingen pakken voor mij altijd slecht uit, omdat ze zelden en meestal nooit uitkomen. Ik probeer ze niet te hebben en zéker niet naar mezelf toe, dat is erg moeilijk. Leven in het hier en nu en go with the flow en dat soort dingen.:-)

 16. Peter de Kock on september 22nd, 2010 13:13

  Ik denk dat verwachtingen er in zekere zin gewoon bij horen @Hanneke. Zo maak ik afspraken met mensen vanuit de verwachting dat ik morgen, volgende week en volgende maand nog in leven ben. Ik ga vanavond naar bed vanuit de verwachting dat als ik mezelf morgen in de spiegel zie, ik mezelf nog herken. Ik ben het met je eens dat verwachtingen ongewenst kunnen uitpakken. Het doet me denken aan een trainster Geweldloze Communicatie. Aan het einde van de training zei ze: “als jullie voor jezelf een lat willen leggen, leg hem dan hier” en ze wees naar de grond.

Laat je reactie achter!