Laat jezelf zien

Geplaatst op 19 augustus, 2010 

Na het optreden riep het publiek Danny Vera en z’n band terug voor een toegift. Een paar akkoorden later was er ineens
stilte. Einde toegift. Het aggregaat dat de stoom voor het geluid levert, was uitgevallen.

Daar sta je dan voor een groot veld met een man of duizend. Wat doe je dan? Wachten tot er weer stroom is? Zwaaien naar het publiek en ermee kappen? Gitaar kapot slaan op een versterker?

Wat een echte muzikant doet is wat Danny Vera deed: hij maakte de toegift in z’n eentje af, onversterkt en zichzelf begeleidend op gitaar. Het was nauwelijks te horen maar het was prachtig om te zien. Dat moet de organisatie ook gedacht hebben want terwijl het podium werd omgebouwd voor de volgende band en de mensen van de techniek druk bezig waren om weer stroom uit het aggregaat te krijgen, kwam Danny het podium weer op. Hij ging helemaal vooraan op het uiterste randje van het podium zitten en begon te zingen en te spelen. Akoestisch, unplugged, onversterkt, naturel. Kippenvel.

Het werd het mooiste moment van het festival.

Als alle hulpkrachten zoals aggregaten, versterkers en microfoons uitvallen, is wat overblijft pure mens-power. Geen muur van geluid meer om je achter te verstoppen, geen band meer om je te begeleiden.  Wat overblijft, is wie je bent en als je dat laat horen en zien, maak je geen kunst maar ben je het. En dat is zo mooi.

Met dank aan het uitgevallen aggregaat en Danny Vera.

Bewaard onder Mening, Muziek

Reacties

8 Reacties to “Laat jezelf zien”

 1. Edwin on augustus 20th, 2010 16:05

  Dat is leuk om te lezen zeg. In de stamkroeg speelde hij ooit bijna 5 uur. Met recht het langste concert ooit. Was ook een goede sessie 🙂

 2. Peter de Kock on augustus 20th, 2010 19:08

  Ik kan het me goed voorstellen @Edwin. Hij heeft echt plezier in wat hij doet en dat is heerlijk om te zien.

 3. Michael Minneboo on augustus 20th, 2010 19:14

  Een tijd geleden was ik bij een concert van Train. De zanger daarvan zong ook onversterkt en zonder begeleiding een stuk van een liedje. Prachtig. Zie http://www.michaelminneboo.nl/2010/05/very-entertraining/ en http://www.youtube.com/watch?v=sl4JzI1FfAg&feature=player_embedded. Overigens is dat een vast onderdeel van de show, de stroom stond nog gewoon aan 🙂

 4. Peter de Kock on augustus 20th, 2010 20:12

  Die blogpost herinner ik me nog wel @Michael. Het lijkt wel alsof er meteen een hele andere sfeer is zo zonder stroom. Dan klinkt een liedje niet meer zoals op de plaat, ik denk dat dat een rol speelt.

 5. Michael Minneboo on augustus 20th, 2010 19:20

  PS: oh, hij wordt wel begeleid door het keyboard hoor ik nu.

 6. Michael Minneboo on augustus 21st, 2010 21:16

  @Peter: Het is een mooi voorbeeld van vakmanschap. In staat zijn om je stem zo ver te laten klinken door een grote ruimte, het publiek vasthouden en in verroering brengen.

 7. Peter de Kock on augustus 22nd, 2010 09:31

  Vakmanschap is meesterschap @Michael. Waar doet me dat ook alweer aan denken? 🙂

 8. Laat jezelf zien (2) : Zwerven door het alledaagse on september 13th, 2010 19:28

  […] Lees ook: Laat jezelf zien […]

Laat je reactie achter!