Zorgeloos leven

Geplaatst op 19 juli, 2010 

Zorgeloos leven willen we allemaal.

Ik had vandaag zo’n moment van zorgeloosheid, zo’n goddelijk moment dat alles OK is. Niet dat alles dan perfect is op dat moment, maar een moment van acceptatie, overgave en aanwezig zijn. Maar laat ik het niet te technisch maken want ik wil naar het volgende toe.

Als je ook eens zo’n moment hebt, moet je voor de gein eens een experimentje doen. Zoek op YouTube een video op over de problemen op aarde. Je weet wel: iets over de economie en het milieu en dat het met de aarde zo slecht gaat en dat als we met z’n allen niet heel snel anders gaan leven, we zullen uitsterven. Zo’n filmpje moet je dan even bekijken op een moment van zorgeloosheid.

Wat denk je dat er gebeurt? Dikke kans dat je je weer zorgen gaat maken. Maar er is nog een andere mogelijkheid en die ervaarde ik vandaag. Ik zat naar zo’n filmpje te kijken en begon me inderdaad zorgen te maken. Maar niet over dat het met de aarde zo slecht gaat en dat we uitsterven en zo, maar dat ik zo zorgeloos was. Ja, ik maakte me zorgen over mijn zorgeloosheid. Zo van: is dat wel normaal, zou ik me niet beter zorgen gaan maken, ben ik nou niet vreselijk onverschillig? Amazing!

Dus we willen wel allemaal zorgeloos leven maar we willen het niet helemaal. Een deel van ons wil door blijven gaan met zorgen maken. Dat deel is super creatief in het bedenken van dingen waar het zich zorgen over wil maken. En als het niks kan vinden omdat je net even heerlijk zorgeloos bent, dan grijpt het de zorgeloosheid aan om zich zorgen over te maken.

Nou snap ik ook waarom het niet werkt als iemand zegt: ‘Je hoeft je geen zorgen te maken’. Maar als je je dan toch zorgen maakt, doe het dan zorgeloos. Want als je je zorgen kunt maken om zorgeloosheid, dan kan het andersom ook: zorgeloos zijn over je bezorgdheid.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

5 Reacties to “Zorgeloos leven”

 1. karin r. on juli 19th, 2010 14:37

  als er iemand een beker moest ontvangen voor zich zorgen maken had ik die beker moeten ontvangen. een paar jaar geleden. wat kocht ik ervoor? helemaal niets.

  zorgen over mijn familie, zorgen over financiën, zorgen over mezelf, zorgen over vriendinnen, zorgen over de wereld. zorgen over …

  we mogen blijkbaar niet leven zonder zorgen. dat leggen we elkaar en onszelf op. bizar vind ik dat.

 2. Hanneke on juli 19th, 2010 15:05

  Mooi stukje peter.
  @karin: ja heel bizar.

  Problemen, zorgen, als je daarover wilt praten staat iedereen wel voor je klaar, want je hebt het zo moeilijk. Dus zijn we er voor elkaar.
  Als je dan vreugde, zorgeloosheid wilt delen wordt dat een stuk lastiger en zijn we vaak gauw uitgepraat.
  Dat was mijn ervaring altijd, gelukkig kan ik de laatste tijd óók mijn zorgeloosheid en blije momenten beter delen met anderen.

  Ik zou zeggen: geniet van de zorgeloosheid als die er is:-)

 3. Peter de Kock on juli 19th, 2010 19:38

  Dank @Karin en @Hanneke. Interessant, het verschil tussen vreugde delen en problemen/zorgen delen. Dat verschil zie je in de media ook terug: focus op problemen en zorgen. Trap er niet in: dat wat het meeste in de media verschijnt hoeft niet in verhouding te staan tot wat er op aarde gebeurt.

 4. Michael Minneboo on juli 19th, 2010 19:47

  Ik ga voor de laatste optie. Zorgeloos zijn over mijn bezorgdheid.

 5. Peter de Kock on juli 19th, 2010 21:09

  Top @Michael.

Laat je reactie achter!