Wat is verlichting?

Geplaatst op 8 juli, 2010 

“Met verlichting bedoelen we niets anders dan dat alle aspecten van jouw wezen in het licht van bewustzijn mogen verschijnen. Verlichting betekent dus niet dat je je overal bewust van bent, maar dat je bereid bent je daarvan bewust te worden. Dat je bereid bent alles te aanvaarden en onder ogen te zien wat er in je leeft. Dat is liefde: accepteer jezelf zoals je bent.” – Pamela Kribbe in haar boek ‘Gesprekken met Jeshua’.

Ik dacht altijd dat verlicht zijn betekende dat je een soort van (Jezus Christus + Martin Luther King + Ghandi) in het kwadraat moest zijn.  De betekenis die Pamela Kribbe eraan geeft vind ik heel wat pragmatischer. Wel een klap in het gezicht van de spiritueeltjes die denken dat het niet OK is om af en toe boos te zijn 🙂

Bewaard onder Citaten, spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

8 Reacties to “Wat is verlichting?”

 1. karin r. on juli 8th, 2010 15:06

  Zijn.

  Zien, horen, ruiken en voelen, daar een beeld bij hebben, een gedachte, een emotie en dat accepteren voor wat het is. Erbij zijn en dat is het.

  Wat voor ons mensen lastig is omdat we een verleden, heden en toekomst kennen en gedachten en vooral ego vaak in de weg zit.

  Ik heb bewondering voor diegene die ervaart, ziet en voelt en dan loslaat. Misschien is verlichting een mindulproject met een einddiploma. …

 2. Peter de Kock on juli 8th, 2010 22:20

  Dank @Karin, leuk ook dat het een stukje op je eigen blog heeft opgeleverd. http://www.met-k.com/2010/07/08/verlichting/

 3. Hanneke on juli 8th, 2010 17:06

  Hai Peter, hier ga ik toch even op reageren:-)
  Voor mijn gevoel sluit dit mooi aan op het proces waar ik op dit moment inzit.
  Het accepteren wat in jezelf leeft.
  Het lijkt wel of je mijn gesprek van gisteravond wat ik had over boosheid met een vriendin afgeluisterd hebt:-)

 4. Peter de Kock on juli 8th, 2010 22:21

  LOL, toeval bestaat niet @Hanneke. Fijn te lezen dat je aansluiting vindt bij jouw proces.

 5. Petra on juli 9th, 2010 09:10

  Boeiend onderwerp!
  Mensen die zichzelf verlicht noemen, zeggen die niet eigenlijk dat anderen het niet zijn? Dan hebben ze de essentie niet begrepen.
  Mij gaat het om bevrijding, totale vrijheid. Dat is een oersterke drijfveer van binnenuit. En ja, daar komt soms een enorme woede bij kijken. Hoe je daarmee omgaat, is waar het om gaat.
  In woede onbesuisd tekeer gaan en schade aanrichten is behoorlijk onbewust gedrag, waar je vooral jezelf mee hebt. Je woede uiten en onschadelijk maken door je bijvoorbeeld uit te leven op een boksbal alsof het je object van woede is, kan heel bevrijdend en versterkend werken! Voor mij is de ‘boodschap’ achter die woede steevast: mijn eigen ruimte innemen.
  .

 6. Peter de Kock on juli 9th, 2010 10:29

  Dankt voor je reactie @Petra. Woede en het uiten ervan zijn voor mij twee verschillende dingen. Vaak wordt woede een negatief gevoel genoemd maar niet het gevoel is negatief maar vaak de manier waarop mensen ermee omgaan.

 7. Marco Raaphorst on juli 12th, 2010 09:59

  Een lelijke duiding vind ik het. Alsof je dan belangrijker bent. Alsof het de ene mens beter of meer speciaal maakt dan de ander. Alsof het een doel is om na te streven.

  “Ome Sjaak, mijn hemel, die was een partij verlicht, nie normaal meer! Als je die alleen al een hand gaf, sjonge, daar kon je 3 dagen mee vooruit”

  Dat heb ik ook tegen op de Dalai Lama, dat hij een soort heilige is, een soort baas. En zo stelt ‘ie zich ook op, lacht mensen echt keihard uit. Zo van: ik ben oud en wijs.

  Er is meer tussen hemel en aarde, maar dat is organisch bepaald en niet hiërarchisch. Dynamiek, zwart en wit, ellende en geluk. Het leven is een balans.

 8. Peter de Kock on juli 12th, 2010 19:39

  Dank @Marco. Ik ben het eens met je laatste zinnen, prachtig gezegd.

Laat je reactie achter!