Keuzes maken

Geplaatst op 5 juli, 2010 

Keuzes maken wordt wel eens voorgesteld als een kruispunt. Het kruispunt staat voor allerlei mogelijkheden waar je alle kanten mee op kunt en waar je jouw richting kiest.

Dankzij een blogpost van @Hemelwandelaar ontdekte ik dat ik kiezen op dit moment eerder ervaar als een rotonde dan als een kruispunt. Een rotonde waar ik voortdurend rondjes maak om alle keuzes te overzien. Zolang ik niet helder heb welke keuze ik wil maken, blijf ik rondjes maken over de rotonde.

Ik kan je vertellen dat als je op een rotonde rondjes blijft maken, je heel erg moe en duizelig wordt. En dan wordt kiezen nog moeilijker want als je moe en duizelig bent, verlies je gevoel voor richting.

@Hemelwandelaar gaf me als suggestie om eens een afbeelding van een rotonde te kiezen en erover te schrijven. Bladerend door allerlei afbeeldingen van rotondes zag, wist en voelde ik binnen een halve minuut wat me te doen staat: stoppen met rondjes maken en midden op de rotonde, in het centrum, stil blijven staan en me gewoon laten omringen door alle keuzes. Het centrum van de rotonde is mijn eigen centrum en daar stil staan betekent rust, balans en acceptatie. Precies het tegenovergestelde van wat rondjes op de rotonde maken doet.

Ik herinnerde me een stukje van Melody Beattie over keuzes maken. In ‘The language of letting go’ schrijft zij:

‘We can become peaceful. We do not have to act in a haste of urgency just to relieve our discomfort, just to get an answer. We can wait until our mind is peaceful. We can wait for clear direction. Clarity will come. The answer will come, and it will be good for us and those around us.’

Dus daar sta ik dan midden op de rotonde en ik doe even helemaal niks. Dat is op dit moment de belangrijkste keuze.

Bewaard onder Citaten, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

10 Reacties to “Keuzes maken”

 1. Petra on juli 5th, 2010 13:51

  Dat wordt vast opstijgen vanuit het midden!

 2. Peter de Kock on juli 5th, 2010 20:08

  WOW @Petra, zo had ik het nog niet gezien. Ik zag de rotonde vanuit 2D perspectief en jij laat me ineens de 3D versie ervan zien. Dank.

 3. Michael Minneboo on juli 5th, 2010 17:27

  Wijze woorden weer, Peter. Keuzes maken is toch een van de lastigste zaken van het leven. Zo lijkt het soms in ieder geval. Ik als professioneel twijfelaar weet er alles van.

 4. Peter de Kock on juli 5th, 2010 20:10

  Dank voor je ondersteunende woorden @Michael.

 5. Henriett Schaapman on juli 5th, 2010 20:20

  Mooie blog Peter, met daarin een voor mij fijne herinnering aan een dergelijke rotonde-ervaring. Dankjewel.Veel rust en balans gewenst met een lieve groet!

 6. Annemieke on juli 5th, 2010 20:21

  Heel herkenbaar Peter. Nu is de uitdaging om op tijd herkennen waarom je zo duizelig wordt. Ik kom er vaak pas achter als ik al duizelend de bocht uitgeschoten ben. En da’s meestal niet goed. Verrekte moeilijk is dat, even niks doen niks kiezen! Sterkte…

 7. gertrud on juli 5th, 2010 20:30

  Petra heeft wel gelijk………vanuit het midden kun je contact maken met je wezen en opstijgen …mooi verwoord weer…blijf schrijven

 8. Peter de Kock on juli 5th, 2010 21:24

  Dank jullie wel @Henriett, @Annemieke en @Gertrud. Ik vind even niks doen inderdaad best moeilijk, ervaar er weerstand tegen. Maar merk dat telkens als ik mezelf in het centrum van mijn rotonde visualiseer, ik me rustig voel.

 9. Jooper on juli 6th, 2010 10:52

  Het maken van keuzes kan je i.p.v. van als probleem ook als luxe zien. Hier (in het rijke ‘vrije’ westen) kunnen we veel keuzes maken. Het teveel aan mogelijkheden is in dat opzicht eigenlijk helemaal geen probleem, het is pure rijkdom dat we zoveel kanten op kunnen. Misschien dat het de druk wat verlicht als je je realiseert dat je een keuze mag maken?

 10. Peter de Kock on juli 6th, 2010 17:16

  Mee eens @Jooper, thx. Behalve dat heeft het voor mij ook wel met bewustzijn te maken omdat bewustzijn de keuzes laat zien. Een soort van zaklantaarn effect. Maar ook dat is weer een vorm van pure rijkdom 🙂

Laat je reactie achter!