Nationaal hitteplan

Geplaatst op 30 juni, 2010 

Ik wist niet dat het bestond maar Nederland heeft een nationaal hitteplan. Sterker nog, Het plan is deze week in werking gesteld en hebben we het advies gekregen om extra water te drinken, inspanning te vermijden en zoveel mogelijk uit de warmte te blijven. Goh, daar zou ik zonder nationaal hitteplan nou nooit aan hebben gedacht. Wat goed zeg dat we een nationaal hitteplan hebben.

Het roept bij mij vragen op over de vervreemding van ons eigen lichaam. Ons lichaam weet namelijk precies wat het nodig heeft en communiceert dat luid en duidelijk. Het enige dat we hoeven doen is naar ons lichaam luisteren. Of het nou warm of koud is, droog of nat, het lichaam weet wat het nodig heeft. Daar zouden eigenlijk geen nationale hitteplannen voor nodig hoeven zijn.

Ik ga voor het RIVM een nationaal ademhalingsplan schrijven voor het geval we niet meer weten dat we moeten adem halen. Keep on breathing.

Bewaard onder Actualiteit, Mening

Reacties

16 Reacties to “Nationaal hitteplan”

 1. karin r. on juni 30th, 2010 22:18

  betuttelen. zijn ze goed in. *kots*

 2. Frank on juni 30th, 2010 22:19

  Ik voel me steeds dommer worden door dit soort betutteling. Ik voel me zo dom worden dat ik niet meer kan leven zonder dit soort weeralarm-achtige berichten. Voortaan check ik iedere ochtend na het opstaan even of Pappa Overheid me nog voor iets wil waarschuwen. Dan overleef ik de dag tenminste.

 3. Petra on juni 30th, 2010 23:19

  Ja, ja. Daar hebben een flink aantal mensen veel onderzoek naar gedaan, tig keer over vergaderd, enz.. enz.. om uiteindelijk dit als duur en gewichtig plan te presenteren.
  Ik heb het even gelezen en de eerlijkheid gebied wel te zeggen dat het met name op de zorg voor ouderen is gericht. Maar je vraagt je inderdaad af waarom zoiets simpels zo ingewikkeld moet worden gemaakt. En ik vraag me al helemaal af wat ze dan tijdens een zorgopleiding leren. Misschien nog ingewikkeldere dingen!

 4. Peter de Kock on juli 1st, 2010 06:19

  Bedankt @Karin, @Frank en @Petra. De betuttelindustrie (leuk woord voor Scrabble)draait op volle toeren. Het woord helpen krijgt (voor mij) steeds meer een negatieve klank.

 5. Jooper on juli 1st, 2010 10:40

  Eigenlijk moet er voor alle weersomstandigheden een plan gemaakt worden. Bij 23 graden, zonnig voorjaarsweer en een licht verfrissend briesje raadt de overheid aan lekker buiten te gaan zitten, de barbecue op te porren en een biertje te drinken. Als dit advies niet wordt opgevolgd dan zijn de gevolgen voor eigen risico.

 6. Peter de Kock on juli 1st, 2010 21:36

  Ik denk dat we zelfs nog een stapje verder moeten gaan @Jooper. Voor alle weersomstandigheden een plan maar dan ook nog eens uitgesplitst per regio want in het noorden reageren ze weer anders op warmte en kou dan in het zuiden. En boeren reageren weer anders, die klagen altijd over het weer.

 7. Marco Raaphorst on juli 1st, 2010 12:05

  hebben ze vast ook over vergaderd. misschien zelfs onderzoek naar laten verrichten. een marketingbureau erop voor het verkondigingen van de juist boodschap. en dan de plank volledig misslaan. toch een kunst

 8. Petra on juli 1st, 2010 15:37

  Peter, ik ga mijn mening herzien! Er is dringend behoefte om het hitteplan uit te breiden naar de snelwegen. Mijn hemel, daar is echt een noodverordening voor nodig. Ik heb anderhalf uur stil gestaan in de hitte op de A12, vanwege een ongeluk. Allerlei mensen onwel zien worden van de hitte. Uiteindelijk kwamen ze wonderwel flesjes water uitdelen! Geweldig, als dat bij het hitteplan hoort! Maar er had wel een hele sproei-installatie langs mogen komen. Vrachtwagens verplichten om zich alleen ’s morgens en ’s avonds op de weg te begeven, enz.. enz.. dat scheelt ook vast veel ongelukken midden op de dag!

 9. Huub Koch on juli 1st, 2010 15:50

  @petra Kijk eens aan! Das nou top, flesjes water uitdelen! Denkt de overheid toch met je mee, voor als je er zelf niet aan had gedacht! 😉

 10. Petra on juli 1st, 2010 16:03

  Ja, nou, ik zal je zeggen: Mijn eigen flesje was bijna leeg en ik durfde de laatste slok nog niet te nemen – want je weet niet hoelang zoiets blijft duren! Dus ja, ik was zeker blij verrast!

 11. Peter de Kock on juli 1st, 2010 20:25

  Ooit waren wij nomaden en trokken wij de aarde over, wisten we overal water te vinden, wisten we wanneer te reizen en wanneer te schuilen, wisten we hoe ons aan te passen aan de omstandigheden.

  En nu? Wat is er van ons geworden?

 12. Petra on juli 1st, 2010 21:21

  Nu staan we mooi vast op de snelweg in de hitte! Ja, we zijn knap gek geworden.

 13. Peter de Kock on juli 1st, 2010 21:31

  Ja Petra, en we noemen het vooruitgang 🙂

 14. Huub Koch on juli 2nd, 2010 20:27

  Nu weten de flesjes water ons te vinden. Een wonder !? 😉

 15. Hanneke on juli 2nd, 2010 20:47

  Toch zijn er ook mensen die dat betuttelen nodig hebben. Mijn vader is 82 en drinkt zo al veel te weinig en is al eens bijna uitgedroogd. Als ik er iets van zeg, tsja….maar als de overheid het zegt: dan zal het wel goed zijn!

  Hou het koel:-)

 16. Peter de Kock on juli 3rd, 2010 11:37

  Ik herken het @Hanneke, dat kan confronterend en pijnlijk zijn, dat iemand waar je om geeft zich zelf niet de zorg geeft die hij/zij nodig heeft. Met in het extreme geval de kans op sterfte.

  De natuur heeft het hier vannnacht ook goed geregeld @Huub, lekker onweersbuitje. Het water kwam gratis en voor niks naar beneden vallen 🙂

Laat je reactie achter!