Voor en tegen

Geplaatst op 14 juni, 2010 

Ik had wat tijd over voordat de bespreking begon en liep het centrum nog even in.

‘Bent u ook tegen dierenmishandeling?’

Ik keek om en zag toen pas dat ik een kraampje was gepasseerd met daarachter twee mannen. Één van de mannen had me aangesproken en keek me aan in afwachting van mijn bevestigende antwoord.

Ik dacht even na:

‘Nee, ik ben niet tegen dierenmishandeling……’

Wat er toen in de man omging weet ik niet, misschien zag hij in mij wel een wrede dierenbeul. Ik maakte mijn antwoord af:

‘…Ik ben voor het met respect behandelen van dieren’.

De man haalde weer adem.

‘Maar u vindt toch ook dat mensen die dit doen gestraft moeten worden?’

Met een snelle handbeweging had hij een map vol krantenknipsels opengeslagen.

‘Ik heb niks met straffen. Ik denk dat het helpt om dat wat ik veranderd wil zien, eerst in mezelf te veranderen in plaats van in een ander’.

‘Zo kun je het ook zien’ zei de man.

We namen afscheid, het verschil in perceptie was onoverbrugbaar. Achter me hoorde ik nog net hoe een andere voorbijganger de map vol bloederigheid in z’n gezicht kreeg.

Bewaard onder Persoonlijk, Verhaaltjes

Reacties

2 Reacties to “Voor en tegen”

  1. Michael Minneboo on juni 15th, 2010 21:22

    Dit doet me denken aan een kort voorval vorige week. Ik liep Amsterdam CS in, en werd aangeroepen door verschillende uitdelers van folders. De dag voor de verkiezingen was het geloof ik, en ik kreeg van een dame een folder van de Partij Voor Dieren in mijn handen gedrukt. ‘Daar ga ik niet op stemmen,’ zei ik een beetje bits. Onbedoeld bits overigens, want de vrouw keek me een ietwat geschrokken aan: ‘Oohké’ zei ze verbaasd. Eigenlijk wilde ik nog zeggen dat ik het best een goede partij vind – de avond ervoor had ik nog wat programmapunten doorgenomen – maar dat ik mijn stem niet wilde geven aan een ‘splinterpartij’. Maar toen stond ik al half op het perron. Ach, zo gaan die dingen soms.

  2. Peter de Kock on juni 15th, 2010 21:39

    Als je het over ‘voor en tegen’ hebt dan is de politiek en de verkiezingen wel het neusje van de zalm Michael.

Laat je reactie achter!