De belangrijkste beslissing

Geplaatst op 18 mei, 2010 

Wat is de belangrijkste beslissing die je in een mensenleven kunt nemen? Volgens Albert Einstein is dat de beslissing of je in een vriendelijk universum leeft of  in een vijandig universum, of je in een ondersteunend universum leeft of in een universum waar je geen enkele steun van hoeft te verwachten.

Op het blog ‘Home is where the heart is singing‘ kwam ik de woorden van Einstein als volgt tegen:

“The most important decision you will ever make is to decide, once and for all, whether you live in a Universe that is supportive and friendly or whether you live in a Universe that is hostile and unsupportive.”

Prachtig! dacht ik toen ik het las en veranderde meteen weer van mening over het universum. Want anders dan Einstein het zegt (once and for all), verander ik voortdurend van mening over het universum. Ik ben het wel met Einstein eens dat de keuze hoe je het universum ziet een hele belangrijke is, maar dat het een keuze is die je voor eens en voor altijd maakt, daarover verschillen we van mening.

Ik vraag me af hoe Einstein dat zelf in de praktijk bracht, bijvoorbeeld toen de eerste atoombom viel. Ik kan me niet voorstellen dat hij het universum toen op zijn knieën heeft bedankt. En toch begrijp ik wel wat hij ermee bedoelt: dat  wat je denkt ook jouw werkelijkheid wordt.  En juist dat is bijzonder moeilijk te accepteren als de dingen anders lopen dan gewenst. Accepteren dat mijn werkelijkheid werkelijk de mijne is. En dat als ik mijn werkelijkheid wil veranderen, ikzelf moet veranderen. Oei.

Ik heb de woorden van Einstein nog eens gegoogeld en ontdekte verschillende varianten zoals:

“The most important decision we make, is whether we believe we live in a friendly or a hostile universe.”

Het ‘once and for all’ is hier weggevallen of misschien heeft Einstein het ‘once and for all’ wel nooit gezegd. Ik denk dat de beslissing of het universum vriendelijk of vijandig is, een beslissing is die je steeds weer opnieuw kunt nemen. Want ik denk dat de belangrijkste menselijke eigenschap het vermogen is om van mening te veranderen. Maar daarover later deze week meer.

Bewaard onder Citaten, Mening, spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

11 Reacties to “De belangrijkste beslissing”

 1. Petra on mei 18th, 2010 12:34

  Het mooie is dat hij het ‘universum’ noemt en niet ‘wereld’. De wereld is de speeltuin waarin we kunnen ontdekken hoe het universum werkt, met al onze wereldse beperkingen. We zijn kleutertjes, die met vallen en opstaan leren lopen in de grootsheid van het bestaan…

 2. Peter de Kock on mei 18th, 2010 17:40

  Zijn voor jou de wereld en het universum dan twee verschillende dingen Petra?

  Voor mij is het hetzelfde. Ik merk wel dat er een valkuil in de quote van Albert Einstein zit. Werkelijkheid kent namelijk verschillende niveau’s. Wat op het ene niveau een drama is, kan op het andere niveau een geschenk zijn om te leren en te groeien. Daarom denk ik dat er altijd ruimte nodig is om iets als een drama of ramp te beschouwen (universum: foutje bedankt) en, meestal later en/of vanuit een veel groter perspectief, als een geschenk.

 3. Petra on mei 18th, 2010 22:40

  O, dat is boeiend. Ja, in mijn beleving is er een heel verschil tussen de wereld en het universum. Het universum is veel omvattender – precies dat grotere perspectief waar jij het over hebt 🙂

 4. Peter de Kock on mei 18th, 2010 23:17

  Dank Petra. Dit lijkt me echt een heerlijk onderwerp voor een goed gesprek bij de open haard en een goed glas.

 5. Petra on mei 19th, 2010 21:07

  Of bij een kampvuurtje op het strand! Zeker…

 6. Peter de Kock on mei 19th, 2010 21:40

  Dat klinkt ook aantrekkelijk Petra, ik hou enorm van de zee.

 7. Jooper on mei 20th, 2010 08:39

  Ik heb dit stuk nou twee keer doorgelezen en één ding blijft door m’n hoofd spoken: hoeveel mensen zijn zich ervan bewust dat dit een beslissing is die je zelf kan en mag nemen? Er zijn zoveel mensen die anderen behandelen op een manier die ze zelf zouden verafschuwen zonder zich ervan bewust te zijn. Volgens mij geldt deze wijsheid van Einstein vooral voor sociale en weldenkende mensen. De rest ‘bullied’ zich door het leven zonder erbij stil te staan dat wat je geeft ook weer naar je terugkomt.

 8. Petra on mei 20th, 2010 15:53

  Oeps Jooper, wat geef je nu toch een vijandig oordeel over een deel van de mensheid… als dat maar niet naar je terugkomt 🙂 !

  En ja, Peter, we moesten maar eens iets organiseren onder de sterrenhemel, om zicht te krijgen op het gigantische universum!

 9. Jooper on mei 20th, 2010 16:07

  @Petra
  Inderdaad, oeps, realiseer ik me nu 😉
  Maar mijn gevoel hierover komt ook ergens vandaan. Laatst hadden mijn vriendin en ik het erover dat je tegenwoordig blij verrast bent als je in een winkel of restaurant leuk geholpen wordt, of als haar zoon thuiskomt met een vriend die beleefd is en zich voorstelt. Terwijl je dat eigenlijk heel normaal zou moeten vinden. De wereld om ons heen verandert en dat is helaas niet altijd een verbetering. Het enige wat we kunnen doen is zelf positief en vriendelijk blijven en hopen dat het overslaat op anderen.

 10. Petra on mei 20th, 2010 16:39

  Yes, indeed! Reken maar dat dat werkt. Michael Roads vertelde me hoe hij in gedachten het hart van een sjacherijnige baliemedewerkster masseerde en haar toen zag ontdooien. Leuk voorbeeld. Ik geloof zeker dat we terugkrijgen wat we uitstralen.
  Enne… hoe aardig zijn we voor onszelf? Dat laat de buitenwereld ons ook zien!

 11. Peter de Kock on mei 20th, 2010 22:39

  Wat een leuke onderlinge dialoog Jooper en Petra. Dank jullie wel. Negatieve gedachten hebben we op z’n tijd allemaal wel in meer of mindere mate. Maar het is steeds uitkijken dat het geen neerwaartse spiraal wordt waarin wat je over jezelf afroept weer een reden is voor nieuwe negatieve gedachten waarmee je nog meer over jezelf afroept en ga zo maar door. Tot je uiteindelijk je leven zo in negativiteit leeft dat je het niet eens meer in de gaten hebt. Dan zit je vast. Zolang je bewust bent heb je keuze het anders te doen. Daarom denk ik dat het werkt elke dat af te sluiten met de denken aan een paar dingen waar je dankbaar voor bent. En hoe rot de dag ook is verlopen, er is altijd wel iets om dankbaar voor te zijn.

Laat je reactie achter!