Wat ik wel en niet geloof over gevoelens

Geplaatst op 30 april, 2010 

1. Ik geloof niet dat boosheid één van de meest vernietigende emoties is. Ik geloof dat elke emotie, ook die van boosheid, een bepaalde energiestroom is en dat het niet die emotie of die energiestroom is die vernietigend is, maar de vaak disfunctionele manier waarop we ermee omgaan.

2. Ik geloof niet dat er positieve en negatieve gevoelens zijn maar wel dat alle gevoelens gelijkwaardig zijn. Ik geloof ook dat er een goede reden is dat sommige gevoelens onprettig aanvoelen (en die we dan vaak als negatief bestempelen). Namelijk omdat die gevoelens een onbevredigde behoefte signaleren en ons aansporen om in actie te komen. Stel dat het gevoel van honger prettig aanvoelt, zou je dan nog eten?

3. Ik geloof niet dat je je goed of slecht kunt voelen. Ik geloof wel dat je over je gevoelens kunt denken in termen van goed of slecht. Gevoelens kennen geen zwart/wit perspectief van goed/slecht, het denken echter wel.

4. Ik geloof niet dat als je je verdrietig, boos of angstig voelt, dat je dan moet proberen je zo snel mogelijk weer blij te voelen. Ik geloof dat alle gevoelens er mogen zijn en dat het helpt het gevoel werkelijk te voelen en om in contact te komen met de onderliggende behoeften.

5. Ik geloof dat er een heleboel oordelen bestaan over gevoelens en dat die oordelen meer zeggen over onze relatie met onze gevoelens dan over de gevoelens zelf.

6. Ik geloof dat onze taal een heleboel gevoelswoorden kent die in feite geen gevoel uitdrukken maar een oordeel. Zoals ‘Ik voel me in de steek gelaten’. Het onderliggende gevoel kan zijn eenzaamheid en/of verdriet’. De onderliggende behoefte kan zijn verbinding en/of ondersteuning

7. Ik geloof dat het analyseren en classificeren van gevoelens net zo zinloos is als op het strand gaan zitten en de golven van de zee analyseren en classificeren.

8. Ik geloof dat het voelen van je gevoelens kan helpen om in het hier en nu te zijn in plaats van in het verleden of toekomst te zijn door in je hoofd te leven.

9. Ik geloof dat een zin als ‘Ik heb het gevoel dat deze bespreking nog lang gaat duren’ niks met gevoelens te maken heeft maar alles met een gedachte of aanname.

10. Ik geloof dat ik over vijf jaar weer andere dingen over gevoelens geloof dan nu.

Bewaard onder Communicatie, Mening, Persoonlijk

Tags: , , , ,

Reacties

9 Reacties to “Wat ik wel en niet geloof over gevoelens”

 1. Jooper on april 30th, 2010 16:50

  Ff over punt 7. In juli ga ik 2 weken lang op een mooi Grieks eiland zoveel mogelijk tijd besteden aan het analyseren en classificeren van golven. Dat doe ik dan bij voorkeur met een koel glas witte wijn tegen een uur of 6, als de zon zakt en het strand steeds rustiger wordt. Als je daar de tijd en de geestelijke rust voor hebt dan kan je in alle eerlijkheid zeggen dat je geen noemenswaardige problemen hebt. Dus onderschat nooit de zin van golfanalyse… 🙂

 2. Peter de Kock on april 30th, 2010 18:56

  Misschien gaan jouw ervaringen met golfanalyse wel een rol spelen bij punt 10 en ziet punt 7 er over vijf jaar inderdaad anders uit Jooper :).

 3. karin r. on mei 1st, 2010 22:03

  ik geloof dat gevoel het diepste emotionele mysterie is dat er bestaat.

  ik zou een hele analyse kunnen opwerpen hier over gevoel en gevoelskwesties maar daar is deze reactie box te klein voor denk ik.

 4. Marco Raaphorst on mei 1st, 2010 22:06

  Ja, wie zijn we? Een boel emoties die aangestuurd worden, door wie?

  Mooi bij kinderen om te zien.

  Wees jezelf, zegt iedereen. Maar ook dat slaat eigenlijk helemaal nergens op. Sluit ons op, een weekje, en je weet niet wie je bent.

  We willen het snappen, maar zullen het niet snappen. Behalve als we berusten in de kracht van de dynamiek van het leven. Je bent begonnen en je loopt door en je komt wat tegen.

  Mooi stuk Peter!

 5. Peter de Kock on mei 2nd, 2010 14:13

  Dank jullie wel Marco en Karin

 6. Huub Koch on mei 2nd, 2010 14:59

  Over Punt 9: Hoe krachtig kunnen gedachten dan zijn, als die bespreking inderdaad erg lang gaat duren…? En in welke mate horen verwachtingen en gevoelens dan bij elkaar? Dat laatste is trouwens een aanname! 😉

 7. Peter de Kock on mei 2nd, 2010 15:59

  Leuke vraag Huub over hoe verwachtingen en gevoelens bij elkaar horen. Een manier waarop ze bij elkaar horen is dat een verwachting die niet uitkomt gevoelens van teleurstelling of opluchting kunnen oproepen alnaargelang het soort verwachting.

 8. karin r. on mei 3rd, 2010 11:07

  @Peter: en dan heb je nog de vraag wat een bewust gevoel is en een onbewust gevoel. 😉

 9. Peter de Kock on mei 3rd, 2010 18:51

  Een bewust en een onbewust gevoel? Wat een leuke vraag Karin. Een bewust gevoel ken ik wel, dat is voor mij een lichamelijke sensatie die ik kan aanwijzen ergens in mijn lichaam. Bijvoorbeeld in mijn buik, keel of handen. Maar een onbewust gevoel? Bedoel je misschien intuïtie? Of mensen die helder voelend zijn?

Laat je reactie achter!