Waar zou ik wel eens over willen bloggen?

Geplaatst op 27 april, 2010 

Ik zou wel eens uitgebreid willen bloggen over de invloed van de politiek op maatschappelijke veranderingen. Ik zou willen bloggen dat het eigenlijk geen bal uitmaakt wie er gekozen worden en wie er in het kabinet komen want dat de invloed daarvan op maatschappelijke veranderingen zeer, zeer, zeer marginaal is.

Ik zou met historische voorbeelden komen van verschillende kabinetten en met leuke plaatjes en filmpjes laten zien dat elk kabinet vrijwel hetzelfde deed als het vorige kabinet. Ik zou ex-politici interviewen en vragen waarom ze nooit eens met leuke verfrissende ideeën voor de dag zijn gekomen zoals voor elke nieuwe wet, twee of drie bestaande wetten afschaffen.

Ik zou laten zien dat politici zo druk bezig zijn met details en de details van de details en de details van de details van de details, met de bedoeling om te camoufleren dat er nauwelijks wezenlijke verschillen bestaan tussen de politici en politieke partijen.

Ik zou willen bloggen over dat de politiek nooit echt wezenlijke dingen tot stand zal brengen zoals een geldloze maatschappij of wereldvrede of huisartsen die meer verdienen naarmate hun klanten gezonder zijn in plaats van zieker.

Ik zou een metafoor uit de kast willen halen van de microscoop. Dat als je maar ver genoeg inzoomt op iets kleins, je steeds meer details gaat zien. Zoveel details zelfs dat je niet eens meer weet waar je naar kijkt. En als je dan weer met het blote oog kijkt, je alleen maar een klein onbetekenend zwart stipje op een voorwerpglaasje ziet. En dat de politiek de microscoop hanteert maar dat wij, de burgers, zodra we weer met ons eigen blote oog leren kijken in plaats van door de microscoop van de politiek, dat wij dan zullen zien dat alle politieke partijen precies hetzelfde zwarte stipje zijn.

Ik zou willen concluderen dat politiek een systeem is geworden waar politici, zodra ze erin stappen, aan het systeeminfuus gaan. En dat mensen die de politiek ingaan omdat ze het systeem van binnenuit willen veranderen of omdat ze de samenleving willen veranderen, de kracht onderschatten van de drug die door hun aderen stroomt zodra ze aan dat infuus liggen. En ik zou afsluiten met te zeggen dat het niet uitmaakt op wie je stemt, want dat de meneer of mevrouw er alleen op uit is het systeem in stand te houden.

Ik zou ook plannen hebben voor een aantal vervolgblogs. Over dat je voor verandering juist niet in de politiek moet zijn maar bij jezelf.

Daar zou ik wel eens over willen bloggen. En jij, waar zou jij wel eens over willen bloggen?

Bewaard onder Actualiteit, Mening

Tags: , ,

Reacties

11 Reacties to “Waar zou ik wel eens over willen bloggen?”

 1. Petra on april 27th, 2010 10:40

  Inkoppertje:
  Over een nieuwe politieke, sociale, culturele, grensoverschrijdende beweging (partij is niet het goede woord!) die eenheid, samenwerking, vrede, vrijheid, respect en groei nastreeft. Deze beweging noem ik HAPPY VIEW! Op naar de nieuwe wereld!

 2. Peter de Kock on april 27th, 2010 19:58

  Dat klinkt super enthousiast en vol vertrouwen Petra. Cheers voor de Happy View.

 3. Jooper on april 27th, 2010 11:09

  Mooi stuk! Ik zie de maatschappij als een serie van hoge golven en de politiek als een stel surfers: ze kunnen op de golf naar links, naar rechts of recht door het midden. De één maakt mooie sprongen, de ander kan er niks van en zal moeten zwemmen, maar uiteindelijk komen ze allemaal terug op hetzelfde strand. Om vervolgens weer de zee op te peddelen zodat het hele spektakel weer opnieuw kan beginnen…

  Waarover ik wil bloggen? Over alles wat me maar te binnen schiet 🙂 Geen beperkingen, geen regels en geen verwachtingen. Bloggen is vrijheid!

 4. Peter de Kock on april 27th, 2010 20:00

  Thanks voor de mooie metafoor Jooper, ik ga hem onthouden. Komend weekend ben ik op een verjaardagfeestje en zodra er over politiek gesproken wordt knal ik je metafoor erin. Ik verheug me nu al 🙂

 5. Michael Minneboo on april 27th, 2010 20:29

  Goeie vraag. Waar wil je over bloggen? Ik vind Joopers antwoord wel fijn: bloggen is vrijheid. De laatste weken heb ik vooral over het Imagine filmfestival geblogt. Leuk, maar er kwamen daardoor andere thema’s in het geding. Die krijgen nu weer de ruimte. Voorlopig dus even over strips en er staat een postje over koffie gepland 🙂

  Veel plezier op de verjaardag. Zo te horen ga je daar goed beslagen ten ijs komen. 🙂

 6. Peter de Kock on april 27th, 2010 23:50

  Ik sta alweer te trappelen om je film ABC Michael. Met koffie erbij natuurlijk. Dat feestje zit wel goed. Ik denk dat ik met de drankjes rond ga, kan ik overal even checken of er over politiek gesproken wordt.

 7. gertrud on april 27th, 2010 20:29

  vooral niet over politiek! Wel over de holistische kijk die ik heb op de dingen en af en toe iets geks met veel humor….

 8. Peter de Kock on april 27th, 2010 23:51

  …af en toe iets geks met veel humor, daar hou ik me zeker voor aanbevolen Gertrud. Zeer heilzaam regelmatig flink te lachen.

 9. Marco Raaphorst on april 28th, 2010 08:51

  eens. ik blog over waarover ik wil bloggen. als je dat niet doet ben je dief van eigen blog.

 10. Michael Minneboo on april 28th, 2010 09:08

  @Peter: Bedankt, leuk om te horen. De volgende aflevering staat gepland voor 7 mei. Dan gaan we verder met de I. (Kun je alvast nadenken over jouw titels 🙂

 11. Peter de Kock on april 28th, 2010 09:40

  Bedankt Marco en Michael. Wat is bloggen toch heerlijk Marco, juist door al die vrijheid. Filmtitels met de I, ben benieuwd naar jouw keuze Michael. Even diep duiken naar mijn filmtitel…

Laat je reactie achter!