Zeggen wat je doet werkt als een rode lap op een stier

Geplaatst op 20 april, 2010 

Gij zult consequent en congruent zijn en ervoor zorgen dat het plaatje klopt.

Het slaat nergens op maar daarom zou het zomaar het elfde gebod kunnen zijn. Sommige mensen hanteren dit gebod, die denken dan dat iemand die arts is zelf nooit eens ziek is, dat een sportman nooit eens een biertje drinkt of dat een politicus nooit eens met z’n bek vol tanden staat.

Je hoeft iemand maar te vertellen wat je in het dagelijks leven doet en de normen en waarden waar ze je aan toetsen worden meteen in stelling gebracht.

In het begin van mijn bloggersbestaan schreef ik al eens over een netwerkbijeenkomst waar ik me had voorgesteld als tekstschrijver waarna iemand me erop attent maakte dat ik in een zin ‘hun’ had gezegd in plaats van ‘hen’. (Lees: ‘Hen en hun‘)

Een ander vond vorig jaar dat ik niet congruent communiceerde omdat ik me bezig hou met Geweldloze Communicatie en ook wel eens een oordeel gebruik.

Een tijdje geleden kreeg ik een stuk tekst van de profielpagina van mijn eigen weblog toegestuurd. Mijn profielpagina is in het Engels en was via Goole translator of een vergelijkbare tool, in het Nederlands vertaald. Er zaten enkele taalfouten in de Nederlandse vertaling. De conclusie was dat ik de Nederlandse taal niet beheers en dat dit toch wel vreemd is voor iemand die zich schrijver noemt, ook al ging het om de vertaling.

Zeggen wat je doet werkt op sommige mensen als een rode lap op een stier. Maar wat doe je eraan? Niks, lees alleen het volgende stukje van Paulo Coelho even:

‘Don’t try to be coherent all the time; discover the joy of being a surprise to yourself. Being coherent is having always to wear a tie that matches your socks. It means being obliged to keep tomorrow the same opinions you have today. What about the world, which is always in movement? As long as it doesn’t harm anyone, change your opinion now and again, and contradict yourself without feeling ashamed – you have a right to that! It doesn’t matter what the others may think – because they are going to think that way no matter what.’

Paulo Coelho in ‘The quest’

Bewaard onder Citaten, Mening, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

7 Reacties to “Zeggen wat je doet werkt als een rode lap op een stier”

 1. Jooper on april 20th, 2010 10:52

  ‘Change your opinion now and again, and contradict yourself without feeling ashamed’ vind ik een hele mooie. Wie bepaalt dat je altijd maar consequent moet zijn? Als je mij vandaag vraagt over leven na de dood (om er maar eens een leuk onderwerpje tegenaan te gooien) dan ben ik vandaag atheist, geloof ik morgen in reincarnatie en weet ik overmorgen zeker dat mijn opa’s en oma’s vanuit de hemel over m’n schouder meekijken. Die vrijheid heb ik. De wereld verandert, ik verander en wat ik voel dat voel ik. Ondanks dat ik daar niet consequent in ben. Leuk stukje leesvoer weer!

 2. Peter de Kock on april 20th, 2010 19:28

  Dat is een mooie demonstratie van vrijheid Jooper die je daar beschrijft. Prachtig. Dank je wel.

 3. Michael Minneboo on april 22nd, 2010 22:07

  Hmm, daar moet ik eens over nadenken. Ik probeer namelijk wel consequent te blijven. Zoveel mogelijk in ieder geval. Natuurlijk kun je altijd van gedachten veranderen als iemand met goede tegenargumenten komt, maar over het algemeen probeer ik wel eenduidig beeld te scheppen. Daar bedoel ik het volgende mee: vorig jaar gaf ik flink af op een prijs die Dutch Bloggies heet. Ik acht de kans dat ik de prijs opeens ga waarderen zeer gering. Maar misschien neem ik je blogpost nu wel te letterlijk. Mensen die zich geroepen voelen om je te corrigeren omdat je als schrijver een spreekfout maakt, komen op mij over als vervelende betweters.

 4. Peter de Kock on april 22nd, 2010 23:24

  Misschien verandert je mening over de Dutch Bloggies Michael als je er eentje wint. Volgend jaar nomineer ik je 🙂

 5. Een blogger blogt wat hij of zij aan het leren is : Zwerven door het alledaagse on juni 25th, 2010 10:04

  […] schrijven of bloggen over datgene wat ze zelf aan het leren zijn. En fouten maken en af en toe eens heerlijk incongruent zijn horen daarbij. Bloggen is samen […]

 6. Marco Raaphorst on juni 27th, 2010 08:26

  Als er iemand inconsequent is ben ik het wel. Mijn mening over dingen verschuift ook regelmatig. Rechtlijning ben ik totaal niet. Muzikale voorkeur gaat alle kanten op.

  Zie ik bij kinderen gelukkig ook. Dus daar trek ik me dan weer aan op 🙂

 7. Peter de Kock on juni 27th, 2010 09:53

  LOL @Marco, heb sinds enkele maanden ervaring met peuterpubertijd. Een mooier voorbeeld van inconsequent zijn (van de kant van het kind) kan ik me haast niet voorstellen. En het eigenaardige is dat je dan als ouder een mix nodig hebt van consequent zijn en creatief flexibel.

Laat je reactie achter!