Waar zal ik over schrijven?

Geplaatst op 5 maart, 2010 

De vraag die volgens mij elke blogger, elke schrijver bezig houdt: waar zal ik over schrijven? Hoe kies je uit de oneindigheid dat ene onderwerp waar je over wilt schrijven?

In de Virtual Light Broadcast van maart 2010 segment 5, vertelt Steve Rother het volgende:

Stel je voor dat er in je familie een nieuw kleinkind of een nieuw kind is geboren. Het is een gloednieuwe baby en jij hebt net de diagnose ‘kanker’ gekregen. De doktoren verwachten dat je niet lang meer te leven hebt. Wat zou je dat kind willen vertellen? Wat is belangrijk voor jou om door te geven aan dat kind voordat je sterft?

Wat je dat kind wilt vertellen, dat is waar je over moet schrijven.

En daarom is er vandaag geen blogpost in de categorie ‘Vraag en Antwoord’. Ik vind die categorie erg leuk en ben altijd weer benieuwd met welke vragen mensen via Google op mijn blog terecht komen. Maar als ik wist dat ik niet lang meer te leven had, dan zou ik het kind uit de metafoor van Steve Rother, daarover niet vertellen.

Ik weet al een tijdje wat ik in zo’n geval zou doorgeven aan dat kind.  Ik zou iets doorgeven wat geen enkele school of opleiding je leert en wat in het leven misschien wel het allerbelangrijkste is. Ik zou het kind doorgeven dat het allerbelangrijkste om te leren is om voor jezelf te zorgen. En dat voor jezelf zorgen veel verder gaat dan alleen de zorg voor je fysieke lichaam in de vorm van eten, drinken en slapen.

En nu weet ik dus ook waar ik eigenlijk over wil schrijven. Diep van binnen weet ik het al een tijdje. Begin dit jaar heb ik wat onderhoud gepleegd aan mijn blog en maakte toen een nieuwe categorie ‘codependency’ aan. Het ging vanzelf en toen die categorie er eenmaal  was schrok ik ervan. Ik vind het namelijk een heftig etiket om aan een blogpost te hangen. Maar omdat codependency meteen raakt aan het belang van voor jezelf zorgen, raakt het ook aan wat ik wil schrijven. Wordt vervolgd…

En nou is er toch nog een soort van ‘vraag en Antwoord’ blogpost ontstaan namelijk:  hoe kies je waar je over gaat schrijven…

Bewaard onder Codependency, Schrijven

Tags: ,

Reacties

16 Reacties to “Waar zal ik over schrijven?”

 1. Hanneke on maart 6th, 2010 11:57

  Voor mij was het eerst heel duidelijk: alleen en veel over mijn dieren bloggen. Nu merk ik dat het toch vaak hetzelfde verhaal wordt.
  Door het contact met o.a jou Peter krijg ik behoefte en vooral de durf, om over andere zaken die me bezighouden te bloggen. Het wordt wel erg persoonlijk, maar ik merk dat ik dat, naast dat ik het best wel spannend vind, ook leuk vind en interessant om te zien hoe anderen weer reageren, of juist niet reageren.
  Voor mij is nu de vraag: waarom blog ik? wie wil ik ermee bereiken, wil ik er wel iets mee bereiken?
  Ik denk dat ik de antwoorden al begin te zien:-)

 2. Peter de Kock on maart 6th, 2010 12:43

  Dank je wel Hanneke. Misschien is jouw antwoord op de vraag ‘waar zal ik over schrijven’ ook anders als je het voorbeeld van dat kind uit de metafoor voor ogen houdt. Leuk om er zo samen over te delen

 3. Jooper on maart 6th, 2010 14:43

  Een paar weken geleden heb ik besloten niet te schrijven als ik me afvraag waarover ik zal schrijven. Als er iets uit moet dan voel ik dat wel aan en als ik er teveel over nadenk dan zit er meestal maar een halve blogpost in m’n hoofd. Bij mij wordt de vraag ‘waar zal ik over schrijven?’ dus standaard beantwoord met ‘nergens over’.

 4. Peter de Kock on maart 6th, 2010 15:19

  Dat herken ik wel Jooper. Meestal komen de onderwerpen inderdaad ‘zomaar’ aanwaaien. Een toevallige ontmoeting, gebeurtenis, een herinnering, een liedje op de radio, noem maar op. Als ik er geforceerd naar op zoek ga vind ik meestal niks. Bedankt voor je waardevolle aanvulling, dat helpt het schrijven luchtig te houden.

 5. Hanneke on maart 6th, 2010 15:43

  Dat herken ik ook *echo*. Ik vind soms dat ik na een paar dagen wel “moet” schrijven maar dat lukt dan dus niet.
  Overigens ben ik een huis-tuin-voor-de-lol-blogger.

  Peter, voor mij is het denk ik zo: dieren zijn mijn passie en ik vind het leuk om dat te delen met andere dierenliefhebbers. Daarnaast is er nog meer in het leven wat me zeer bezighoudt en ook dat vind ik prettig om te delen, uit te wisselen. Dus: op dit moment doe ik het een beetje van allebei.

  Vraag: waarom blog jij?

 6. Peter de Kock on maart 6th, 2010 16:54

  Goeie vraag Hanneke, waarom blog ik? Er liggen bij mij verschillende behoefen aan ten grondslag zoals zelfexpressie, delen, leren en inspiratie. Maar ook creativiteit, verbinding en plezier. Dus eigenlijk een heel pakketje aan verschillende behoeften die ik vervul door te bloggen.

 7. Petra on maart 8th, 2010 11:16

  Sluit ook heel mooi aan op de ‘Indianenwijsheid’, die ik hier beschreef:

  http://devliegendeschildpad.blogspot.com/2010/01/wat-vertel-je-je-kinderen.html

 8. Huub Koch on maart 8th, 2010 16:42

  Blijft een goede vraag Peter! Ik heb hem echter vaker bij mijn nieuwsbrief, die dan ook weer een blogpost wordt. Een aardig uitgangspunt is veelal: Welke vraag leeft er bij je lezers, die je nog niet beantwoord hebt…

 9. Peter de Kock on maart 8th, 2010 17:46

  Da’s ook een goeie Huub. Ik gebruik die vraag ook met veel plezier, levert ook weer inspiratie op om eens over een minder voor de hand liggend onderwerp te bloggen. Ik sta er soms van te kijken met welke zoekthema’s mensen op mijn blog terecht komen. ‘Traphekje Praxis’ was een tijdje ineens een dikke hit 🙂

 10. Michael Minneboo on maart 8th, 2010 21:02

  Ik sluit me aan bij Jooper: als je nadenkt wat moet ik nu weer gaan schrijven, dan kun je misschien beter even het keyboard met rust laten. Daar staat tegenover dat ik soms erg last heb van blogdrift en dat een aantal onderwerpen zich aandienen. Soms voelt het zelfs als een last, als van: daar moet ik ook nog een stukje over schrijven. Dat had ik vroeger tenminste. Nu is het meer een zaak van: ik kom er aan toe of niet.

  Toch zie ik zeker wel iets in de raad van Steve Rother. Het is goed om jezelf te focussen op de zaken die je belangrijk vindt en die je door wilt geven (als blogger of als opvoeder, hoewel ik die laatste rol niet speel.) Bloggen over een beperkt aantal thema’s zorgt ervoor dat je gefocust blijft.

 11. Peter de Kock on maart 8th, 2010 21:22

  Hoi Michael, misschien kom ik er in een aparte blog nog eens op terug want er zitten inderdaad verschillende kanten aan het verhaal: die van Steve Rother, die van Jooper en ook die van Huub. Ik denk dat Steve Rother een specifieke schrijfmissie bedoelt.

 12. Waar zal ik over schrijven (2) : Peter's weblog on maart 15th, 2010 10:03

  […] deel 1 van ‘Waar zal ik over schrijven’ gebruikte ik een metafoor van Steve Rother. En die metafoor raakt me. Niet zozeer als bron van […]

 13. Waar zal ik over schrijven (2) : Peter's weblog on maart 15th, 2010 10:03

  […] deel 1 van ‘Waar zal ik over schrijven’ gebruikte ik een metafoor van Steve Rother. En die metafoor raakt me. Niet zozeer als bron van […]

 14. Waar zal ik over schrijven (2) : Peter's weblog on maart 15th, 2010 10:03

  […] deel 1 van ‘Waar zal ik over schrijven’ gebruikte ik een metafoor van Steve Rother. En die metafoor raakt me. Niet zozeer als bron van […]

 15. Waar zal ik over schrijven (2) : Peter's weblog on maart 15th, 2010 10:03

  […] deel 1 van ‘Waar zal ik over schrijven’ gebruikte ik een metafoor van Steve Rother. En die metafoor raakt me. Niet zozeer als bron van […]

 16. Waar zal ik over schrijven (2) : Peter's weblog on maart 15th, 2010 10:03

  […] deel 1 van ‘Waar zal ik over schrijven’ gebruikte ik een metafoor van Steve Rother. En die metafoor raakt me. Niet zozeer als bron van […]

Laat je reactie achter!