Hoe zie jij het grote plaatje?

Geplaatst op 4 februari, 2010 

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik op de blog van Tim Bronwson het artikel ‘What’s your big picture’ las. Op de één of andere manier prikkelde het me er iets mee te doen en ik nam een citaat uit het artikel over in mijn kladschrift waar ik alle blog ideetjes verzamel:

The big picture involves your purpose for existence, it involves knowing what you really want out of life and the level of identity. It involves words and phrases like leaving a legacy, significance, making a difference, setting an example, helping others etc. (Tim Brownson)

Ik bleef met de grote vraag achter: what’s my big picture? Telkens als ik door mijn blog-kladschrift bladerde kwam ik het citaat tegen en had ik niet het antwoord waar ik van plezier en opwinding achter mijn computer vandaan spring.

Tot ik vandaag een interview zag en hoorde met Joe Rumbolo.  Joe zegt daarin het volgende over ‘the big picture’:

If you get that there is something that you are supposed to do, and I mean you really get it, and it resonates with you, don’t worry about all the people that tell you: ‘You can’t do it, that’s really silly, there is no way that you’re ever going to be able to do it’. What I am saying is: ‘Just go do it’. If it resonates with you and you know that you are supposed to, just go do it. Don’t worry about whether or not what you are doing is going to fit into the big picture of things. Don’t worry about that. Just go do whatever that thing is because I am going to tell what’s going to happen. What’s going to happen is that big picture is going to catch up to you. And you don’t have to worry about fitting into the big picture. Just allow the big picture to just surround you. Just allow that to surround you. I tell you it’s the most phenomenal feeling. It is just totally incredible.

Ik denk dat Tim Brownson en Joe Rombolo in essentie hetzelfde bedoelen. Maar Joe zegt het op een manier waarmee ik het onderwerp ‘big picture’ met vertrouwen kan laten rusten. Voorlopig dan 🙂

Een bijzonder intrigerende filmpje vond ik via Erno Mijland:

Hier speelt ‘the big picture’ een wel heel letterlijke rol. Als je het grote plaatje eerst wilt zien en doorgronden, dan zie je het niet (die volwassenen) en als je gewoon doorgaat je blaadjes vol te kleuren (het kind) dan komt het grote plaatje vanzelf.

Bewaard onder Inspiratie, spiritualiteit

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Hoe zie jij het grote plaatje?”

 1. Huub Koch on februari 4th, 2010 14:20

  Wow! Wat een geweldig filmpje en een geweldige blogpost!

 2. Peter de Kock on februari 4th, 2010 18:48

  Dank je wel Huub. Ik vond het filmpje ook erg mooi, het ontroerde me. Dat kind dat stug doorgaat met kleuren en die volwassenen die er niks van begrijpen, dat triggert wel iets in mij.

 3. Hanneke on februari 6th, 2010 18:46

  Een inspirerende log vind ik dit Peter. Het filmpje maakt het zo heerlijk duidelijk voor mij, prachtig!
  De laatste tijd lees ik overal over de kleine stukjes, de stap-voor-stappen enz. volgens mij zit daar een boodschap in voor mezelf, bedankt;-)

 4. Peter de Kock on februari 6th, 2010 19:15

  Dank voor het compliment Hanneke. Klinkt spannend dat er ergens een boodschap voor je inzit. Zoals Paulo Coelho zegt: let op de tekenen en symbolen want die wijzen de weg.

 5. Irina Almgren on februari 9th, 2010 09:24

  Peter,

  The question you bring up in this post resonates with me and is connected with the idea that longing and incompleteness are critical to our spiritual growth and creative process.

  The way I formulated it for myself is, “What is my highest aspiration in this human life of mine?” I then came up with my own creative manifesto (in just a few words) and whatever choice I face in life I match against that “larger picture”.

  As for making the decisions whether to go forward with something or not, what works for me is to go to my intuition, the wise knowledge of the body as a whole, not just the logic of the mind, and asking the specific question. An intuitive “yes” feels like an opening in the chest area, a feeling of joy from nowhere. An intuitive “no” feels as tightness in the stomach area and around the heart, when it’s a strong “no” it translates as nausea. Intuition though does not tell us what we would like to hear, rather what it is right for us. That is why I might not always choose to go with intuition (we are after all conditioned beings) but then I will know why doing the “right” somehow feels “wrong”.

 6. Peter de Kock on februari 9th, 2010 20:12

  Thanks Irina for sharing about making decisions and connecting with your intuition. I think that longing and incompleteness that you mention, play a role in fueling the process. From a perspective of logic thinking this sounds crazy but from the perspective of the heart and soul it makes sense. That’s what I think.

Laat je reactie achter!