De dag die nooit mag komen

Geplaatst op 15 januari, 2010 

Mijn dochter leert haast elke dag nieuwe woordjes en van losse woordjes maakt ze al korte zinnetjes.

De dag die nooit mag komen komt steeds dichterbij, de dag dat ze me vraagt: ‘Papa, waarom voeren mensen oorlog?’. ‘Nou schat, dat komt omdat……’

Wat zou ik haar in hemelsnaam moeten antwoorden? ‘Nou schat, dat komt omdat mensen wetten hebben gemaakt over oorlog voeren. Als je je aan die wetten houdt, dan mag je oorlog voeren ook al is oorlog het meest verschrikkelijke wat mensen elkaar kunnen aandoen.’

Ik wil deze vraag niet hoeven beantwoorden. Ik wil dat de dag dat ze me deze vraag stelt nooit komt. Ik wil dat tegen de tijd dat ze me die vraag kan stellen, de vraag overbodig is omdat alle oorlog de wereld uit is.

Bewaard onder vaderschap

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “De dag die nooit mag komen”

 1. Petra on januari 15th, 2010 14:52

  Dat hoop ik ook voor je!
  Ik interviewde vorige week een meisje van 7, het grappige was dat zij – in haar hoofd – met oorlog ‘ruzie’ bleek te bedoelen en de oplossing was elkaar niet kwetsen.
  Haar logica: Als je begrijpt dat er bij iedereen diep van binnen een gedeelte is wat gekwetst kan worden, dan kan je leren hoe je elkaar niet kwetst. Het was een van de kinderen die op ‘meditatieles’ zat, waarin de kinderen geleerd werd naar hun eigen innerlijke stem te luisteren door de stilte op te zoeken.

 2. Peter de Kock on januari 15th, 2010 15:13

  Interessante kijk van dat meisje Petra, dank je wel. Het doet me denken aan Echkart Tolle die het over een pijnlichaam heeft dat we allemaal hebben.

 3. Jooper on januari 15th, 2010 15:27

  Ik zou denk ik iets vertellen over een volkenrechtelijk mandaat, gevolgd met wat citaten van JP. De kans is dan groot dat ze het een paar jaar laat rusten 😉 Als je over een serieus antwoord gaat nadenken dan worden zowel je dochter als jij er niet vrolijker van. Als JP de struisvogelmethode mag gebruiken, dan wij toch af en toe ook…

 4. Peter de Kock on januari 15th, 2010 16:19

  Ik vrees dat ik daar niet mee wegkom Jooper. Kinderen blijven dan net zo lang ‘waarom-vragen’ stellen tot ik net zo door de mand val als JP. Ik gok er op dat we binnenkort wereldvrede hebben. 21 maart of zo, vieren we meteen de lente 🙂

 5. Mike's Webs on januari 16th, 2010 17:26

  Om geld, macht of god. Andere redenen zijn er meestal niet. Maar dat is wellicht een te cynisch antwoord om aan een kind te geven.

 6. Peter de Kock on januari 16th, 2010 19:33

  Dat denk ik ook Michael. Het gaat allemaal om illusies. De fopperij van de menselijke denkgeest is nog niet het ergste, het wordt pas link als je in die fopperij gelooft. Maar ok, wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien dus laat ik daar maar beginnen.

Laat je reactie achter!