De krabbenmand der Nederlanden

Geplaatst op 23 december, 2009 

Nee, ik ga niet inhoudelijk in op wat er met en rondom Laura Dekker gebeurt. Alle meningen over deze zaak mogen er zijn maar de manier waarop die meningen worden gecommuniceerd op forums en Twitter heeft me geschokt en geraakt in mijn beleving van beschaving.

Tijdens de middeleeuwen gebruikte men de schandpaal om iemand publiekelijk te bespotten en te bekogelen met van alles en nog wat. Internet heeft de functie van schandpaal overgenomen, dat is mij gisteren wel duidelijk geworden.

Het was in de middeleeuwen niet veilig er afwijkende ideeën of inzichten op na te houden. En als deze ideeën en inzichten zich vertaalden in afwijkend gedrag, dan kon dat een enkele reis brandstapel opleveren. Dacht je anders en deed je anders? Hup, de fik erin.

Wat mij ook duidelijk is geworden, is dat de brandstapel ook nog steeds bestaat. Het oerwoud van wetten, regelgeving, toezichthoudende en controlerende instanties, inspecties, ambtenaren die precies denken te weten wat goed is voor een ander en weet ik veel wat voor overheidsorganen we nog meer rijk zijn, hebben zo’n beetje dezelfde uitwerking als de brandstapel vroeger: als je er terecht komt, kom je er niet meer vanaf.

Nederland is één grote krabbenmand geworden. Elke krab die probeert uit de mand te klimmen wordt terug in de mand getrokken door de andere krabben want ‘Gij zult de krabbenmand der Nederlanden niet verlaten’. Probeert een krab dat toch, dan is er de moderne versie van de schandpaal en de wetgevende brandstapel.

We zijn de middeleeuwen nog niet ontgroeid. We zitten er nog middenin.

Bewaard onder Actualiteit, Mening

Tags:

Reacties

2 Reacties to “De krabbenmand der Nederlanden”

  1. Mike's Webs on december 23rd, 2009 13:05

    Helemaal mee eens. Ik heb verder geen mening over de zaak van het zeilmeisje, al krijg ik de updates wel mee met het nieuws. Maar wat je daar zegt over de internet als schandpaal ervaar ik ook al een tijdje zo. Er heerst veel negativiteit op het web, en mensen hebben overal een mening over. Meningen en feiten lopen nog al eens door elkaar.

  2. Peter de Kock on december 23rd, 2009 13:19

    Dank je wel Michael. Al die verschillende meningen ervaar ik wel als een verrijking, wat dat betreft ben ik blij met het Internet. Ik denk dat bij het hebben van een mening ook een eigen verantwoordelijkheid hoort hoe deze neer te zetten.

Laat je reactie achter!