Gooi het woordenboek weg

Geplaatst op 4 december, 2009 

Op de UrbanMonk blog las ik ‘Finding Peace in Happiness’. Dani, de schrijver van dat artikel, gaat op zoek naar wat  happiness voor hem betekent. Zijn vertrekpunt is de betekenis die het woordenboek aan happiness geeft en van daaruit ontdekt hij wat het voor hem betekent en hoe hij het kan bereiken. Tijdens het lezen dacht ik terug aan wat ik eerder deze week schreef over het bedenken van je eigen spelregels voor succes.

Het woordenboek heeft niet het monopolie op het definiëren van woorden. Het beste gooi je het woordenboek gewoon weg en bedenk je zelf wat een woord voor jou betekent. Wat betekent succes voor jou? En geluk? En liefde?

Waarom eindigt discussie zo vaak in strijd? Omdat niemand checkt wat de persoonlijke betekenis is die iedereen aan het gespreksonderwerp geeft. Dan denk je dat iedereen het over hetzelfde heeft terwijl iedereen het eigenlijk over iets anders heeft. Heb je bijvoorbeeld een bespreking over de toegevoegde waarde van een product of dienst, begin dan met te vragen wat toegevoegde waarde voor iedereen betekent.

Een woordenboek, of de betekenis die je ouders of leraren aan een woord gaven, kan een echte pain in the ass zijn als je het teveel macht geeft in plaats van zelf uit te zoeken wat iets voor jou betekent.

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags: ,

Reacties

6 Reacties to “Gooi het woordenboek weg”

 1. Mike's Webs on december 4th, 2009 20:34

  Goed punt wat je daar maakt, Peter. Vaak zijn discussies loos of lopen op niets uit omdat in beginsel definities niet goed zijn bepaald. Grappig hoe dezelfde woorden een andere betekenis voor mensen kunnen hebben. Is een woordenboek, of een andere betekenisbepaler in deze juist niet erg handig als je een discussie gaat beginnen?

 2. Peter de Kock on december 4th, 2009 20:44

  Hi Michael, ik vind zelf een woordenboek wel handig als ik een woord hoor of lees dat ik helemaal niet ken. In een discussie kan een woordenboek best een leuk opstapje zijn zo van: ‘Wat zegt het woordenboek over dit woord? En wat vinden jullie ervan? Voor wie heeft dit woord een andere betekenis?’. Reflecteren op wat een woordenboek zegt kan in discussie best leuk uitpakken denk ik.

 3. Mike's Webs on december 5th, 2009 11:16

  @Peter: Zeker. Het kan een hoop onduidelijkheid voorkomen. Hoewel je er tegenwoordig niet meer voor naar de kast hoeft, lees ik op ZB Digitaal: http://www.zbdigitaal.nl/2009/12/google-lanceert-eigen-woordenboek.html

  (Zodra dat woordenboek een beetje werkt tenminste.)

 4. Peter de Kock on december 5th, 2009 13:05

  Handige tip Michael, thx. Heb je met je mobiele telefoon altijd het woordenboek bij de hand.

 5. Genevieve on december 7th, 2009 10:16

  Een mooi voorbeeld, vind ik zelf dan, 🙂 is de betekenis van zonsondergang of -opgang. De zon gaat niet op of onder, hij blijft waar hij is. De aarde draait alleen om haar as waardoor het lijkt dat de zon op- of ondergaat.
  Wat ik ook fascinerend vind van dit onderwerp is dat iedereen gelijk heeft vanuit zijn eigen perspectief/overtuiging en toch blijven we elkaar uitmoorden, overtuigen, of liefhebben omdat we denken dat een ander niet/wel zijn gelijk (percepties/overtuigingen) mag hebben. Het is Life and it appears as all that, even the apparent separation is Oneness being.

 6. Peter de Kock on december 7th, 2009 20:01

  Haha, die is wel heel raak Genevieve, de zonsopgang en zonsondergang. Het doet me denken aan een verkoper die zegt dat hij een order is verloren aan zijn concurrent. Nou, die order is hij niet verloren want hij had die order niet en je kunt niet iets verliezen dat je niet had. Met taal kun je jezelf behoorlijk hypnotiseren. Mooie quote ook, bedankt voor het delen.

Laat je reactie achter!