Creatief idee

Geplaatst op 5 november, 2009 

Gisteren had ik een creatief  idee, zomaar ineens. Beetje brainstormen, wat woordjes opschrijven op een vel papier, andere woordjes zoeken, woordjes samenvoegen en ineens was daar dat idee. Het  idee had de uitwerking van een zaadje in vruchtbare grond: het schoot wortel en begon te groeien. Het idee groeide uit tot plaatjes en verhaaltjes en ik voelde me blij en enthousiast.

Ik deelde het idee snel met iemand anders en kreeg als reactie er eerst nog maar eens een nachtje over te slapen.  Ergens een nachtje over slapen werkt altijd goed maar ik had gehoopt op een andere reactie: WOW, doen!

Vanochtend was datzelfde idee op sterven na dood, het was met wortel en al uit de vruchtbare grond getrokken. Ik vroeg me af hoe dat kwam. Gaf ik die ander de macht over mijn idee omdat ik hem als specialist zie, als deskundige? Was mijn idee misschien toch niet zo goed als ik dacht? Was het idee misschien een tussenstapje naar een nog veel beter idee? Ik hoop op dit laatste.

Misschien heb ik mijn idee te vroeg gedeeld met iemand anders, had ik het eerst wat meer tijd moeten geven zodat het sterker kon groeien, stevigere wortels dieper in de grond. Maar als zich snel een beter idee aandient treur ik er niet meer over.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags:

Reacties

14 Reacties to “Creatief idee”

 1. Joep on november 6th, 2009 01:32

  Herkenbaar, wat doet de mening van een ander met je innerlijke kracht over je idee. Gelukkig had einstein er niet zoveel last van. Hoe zou de wereld eruit zien als we allemaal, altijd, in onze kracht zouden staan?

 2. Yusuf on november 6th, 2009 11:11

  Je hebt de deafault reactie gehad op een nieuwe idee. Het is zo makkelijk om een idee te ontkrachten.

  Een idee is zo goed/slecht als jij er in gelooft. Het werkt dus niet anders om. Ik hoop dat je op ideeën komt waar je wel in gelooft!

 3. Peter de Kock on november 6th, 2009 11:58

  Bedankt Yusuf. Ik hoop ook dat er ideeën komen waar ik in geloof. Ik heb wel geleerd om, ook al ben ik nog zo enthousiast, een idee eerst wat langer te koesteren alvorens er mee naar buiten te komen. Net als een zwangerschap lijkt ook een idee een bepaalde ‘draagtijd’ nodig te hebben. De reactie die ik kreeg op mijn idee was wel uitgebreider dan alleen ‘een nachtje slapen’, er zaten ook suggesties bij die me misschien zelfs wel een stapje verder helpen.

 4. Petra on november 6th, 2009 13:23

  ‘Vertrouwen op een ander is twijfel aan jezelf’las ik vanmorgen…

 5. Peter de Kock on november 6th, 2009 16:13

  Dat klinkt wel confronterend Petra. Dan zal ik jou maar niet vertrouwen? 🙂

 6. Gertrud on november 6th, 2009 22:35

  als je idee door de woorden van een ander meteen een snelle dood sterft was het idee ook niet de moeite waard of niet vanuit je ziel ontstaan anders had jou creatief idee de nacht wel overleeft – ondanks die ander – mijn visie

 7. Peter de Kock on november 7th, 2009 14:10

  Ik heb de beleving Gertrud dat een idee, alvorens ermee naar buiten te treden, eerst aan kracht moet winnen door het een beetje te pamperen. Zoals ik het zie heb ik het idee zelf om zeep geholpen door het te delen terwijl het daarvoor nog niet rijp was.

 8. Huub Koch on november 7th, 2009 18:19

  Ik heb jouw situatie ook meermaals meegemaakt en herken je situatie. Een goed idee is net zoiets als een boek. Een bekende schrijver vertelde over zijn proces: Alvorens ik mijn idee aan een selecte groep buitenstaanders laat zien schaaf ik er net zo lang aan tot ik het gevoel heb dat het boek de buitenwereld aankan. De periode daarvoor heet de ‘Closed Door Period’. Daarbinnen ben jij als schrijver helemaal alleen met je idee zonder rekening te houden met die buitenwereld. Binnen de ‘Open Door Period’ daarna, stel je je open voor kritiek van een selecte groep mensen waarvan je weet dat ze kritisch, maar respectvol met jouw verhaal omgaan. Die opmerkingen voegen meestal echt iets toe, dat je zelf over het hoofd had gezien. Wat de grote buitenwereld er van vindt, van critici tot fans, is in wezen niet relevant. Wat je vrouw en je vrienden er van vinden (voor zover ze recht van spreken hebben) des te meer.

 9. Peter de Kock on november 7th, 2009 20:03

  Precies, dat is het Huub: even wachten tot het boek of idee de buitenwereld aankan. Prachtig, dank je wel.

 10. Joep Oomen on november 7th, 2009 20:16

  Ik vraag me nu zo af, Is het, het Boek, idee of jij, dat wacht of het de wereld aankan?

 11. Peter de Kock on november 7th, 2009 20:41

  De wereld aankunnen klinkt me wat te groot. Maar nu ik er even over nadenk: het idee hoeft alleen maar mijn wereldje aan te kunnen, dat maakt het al weer beter behapbaar.

 12. Gertrud on november 7th, 2009 20:57

  mmmmh, als ik een idee als een baby bekijk dan klopt wel wat je zegt Peter over eerst even pamperen. Een baby mag eigenlijk, tenminste in mijn tijd, de eerste 6 weken niet naar buiten!!!!

 13. Joep Oomen on november 7th, 2009 23:52

  Dat is toch wel een geweldig inzicht Peter !! 🙂

 14. Peter de Kock on november 8th, 2009 09:37

  Bedankt Joep en Gertrud. Wat een leuke ideeën over ideeën.

Laat je reactie achter!