Stop paying and start living

Geplaatst op 7 oktober, 2009 

Er zijn data die in ons systeem staan gebeiteld. 9/11 is zo’n datum. Iedereen weet wat er op die datum gebeurde, iedereen ziet de beelden voor zich van het drama. En iedereen weet waar hij/zij op het bewuste moment was die dag.

Ik zou wel eens een film willen zien over de dag dat overal ter wereld het geld zomaar ineens verdween. 10 oktober lijkt me wel een mooie datum voor zo’n dag: 10/10. Iedereen wordt die dag wakker met de verwachting dat het leven gewoon z’n gangetje gaat. De één gaat naar het werk, de ander naar school en weer een ander draait zich nog eens lekker om in bed. De camera volgt een aantal van die mensen tijdens de eerste momenten van de dag. Er lijkt niks aan de hand totdat ze één voor één ontdekken dat ze geen geld meer hebben. Ze hebben geen cash en ook hun banksaldo is nul komma nul.

De camera zoomt in op de gezichtsexpressies van de hoofdpersonen. Eerst ongeloof (dit moet een vergissing zijn, er is vast een logische verklaring). Dan schrik (zijn we bestolen?) en boosheid (welke klootzak heeft dit gedaan?). De camera zoomt uit, laat de hoofdpersonen even alleen met hun verbijstering en laat dan beelden zien van de stad waar de hoofdpersonen wonen. Overal ontdekken mensen dat hun portemonnee leeg is. Lange rijen mensen bij de bank en geldautomaten ontdekken dat ze geen saldo meer hebben. Al het geld is weg. Cash en digitaal geld, alles weg. De camera zoomt verder uit van de stad en toont beelden van de rest van de wereld: het geld is overal weg. Niemand heeft meer geld. Iedereen is even arm. Of even rijk, het is maar hoe je het bekijkt.

En dan begint de film pas echt. Een film over een leven zonder geld. De film moet zeker geen rampenfilm zijn, ik zit eerder te denken aan een zwarte komedie. De hoofdpersoon moet een wat laconieke rol spelen en bij toeval allerlei creatieve manieren bedenken om te leven zonder geld. Misschien een type als Nicolas Cage of Johnny Depp. En als vrouwelijke tegenspeelster Uma Thurman.

Een film die laat zien dat we helemaal niet bang hoeven zijn voor de dag dat alle geld pleite is maar dat het best leuk kan zijn, hilarisch ook en vertederend. Mensen die weer ontdekken waar het in het leven werkelijk om draait. Hoe wezenlijk anders is de wereld zonder geld? Ik denk dat alles anders is.

Als naam voor de film heb ik in gedachten ‘’Stop paying and start living’. De film begint met het nummer ‘Money’ van Pink Floyd.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags:

Reacties

20 Reacties to “Stop paying and start living”

 1. Johan on oktober 7th, 2009 11:37

  Lijkt me best filmwaardig! Ik zag gisteren toevallig bij De Wereld Draait Door een interview met Paul Ruven. Misschien heb je daar wat aan: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/index.php?id=997

 2. Peter de Kock on oktober 7th, 2009 11:57

  Dank je wel Johan. Toeval bestaat niet want toen ik gisteravond de eerste zinnetjes voor deze blogpost schreef was net Paul Ruven op tv bij De Wereld Draait Door. Wie weet wordt het vervolgd 🙂

 3. Petra on oktober 7th, 2009 13:08

  Ha, daar wilde ik ook net op wijzen, je filmidee naar Hollywood sturen. (laat alleen dat nummer Money achterwege is mijn advies! Dat is te cliché, ook Abba trouwens. Kijk maar eens op tv hoe vaak het uit de kast geplukt wordt als het over geld gaat…)
  En weet je dat het niet eens zo onwerkelijk is? Het gaat zeker gebeuren, dat voel ik aan mijn ‘water’ en jij ook kennelijk, anders was je vast niet op het idee gekomen! Goeie vraag is hoeveel mensen dan toch nog naar hun werk zouden gaan, gewoon omdat ze het leuk vinden!

 4. Peter de Kock on oktober 7th, 2009 13:24

  Ik denk dat veel werk ineens ophoudt te bestaan Petra. Banken, de hele financiële sector foetsie. Ik zou zonder geld ook een boel dingen anders doen maar ik zou zeker wel blijven bloggen en schrijven.

 5. Nino on oktober 7th, 2009 13:50

  Geweldig idee voor een film of boek. Ook zou ik nog een substantieel deel van mijn werk blijven doen. Ik las laatst een bericht waarin werd gevraagd eens stil te staan bij je persoonlijke relatie met geld. Hoe is die relatie en welke gebeurtenissen hebben de relatie voor een belangrijk deel gedefinieerd, of misschien zelfs verstoord.

 6. Peter de Kock on oktober 7th, 2009 14:51

  Dank Nino, zo’n moment van bezinning over de rol van geld is op zich al enorm nuttig.

 7. Petra on oktober 7th, 2009 14:16

  Creativiteit zal bloeien in elk geval!

 8. Peter de Kock on oktober 7th, 2009 14:53

  Denk ik ook Petra. Er zullen weer hele nieuwe uitvindingen worden gedaan. Een ander voordeel is dat we niet steeds met de portemonnee en bankpas op zak hoeven rond te lopen.

 9. Gertrud Althausen on oktober 7th, 2009 22:27

  het gaat er niet om dat we zonder geld gaan leven maar hoe onze relatie met geld is, wat we ermee doen en welke oude overtuigingen erop zitten, welke verbinding macht & geld hebben…dat is interessant om bij jezelf na te gaan. Ik heb er niets mee, ben een oude ziel, er is altijd genoeg om rond te komen is mijn ervaring en ik zal altijd blijven werken!

 10. Peter de Kock on oktober 7th, 2009 22:44

  Ik kan wel meegaan in wat je schrijft Gertrud en ik zou ook graag die film willen zien omdat ik benieuwd ben naar hoe het ons allemaal samen afgaat als er van de ene op de andere dag geen geld is.

 11. Dre on oktober 9th, 2009 14:39

  Nog even nagedacht, dat al het geld verdwijnt is onwaarschijnlijk maar dat al het virtuele/girale geld verdwijnt is zeer wel mogelijk. Film begint met een hacker die dat boosaardig plan heeft en een keer net te laat wordt ontdekt (waar andere films ophouden begint deze film echt). En dus heeft iedereen alleen het geld wat hij in zijn zak heeft. Banken mogen niet bij drukken omdat onduidelijk is wie eigenlijk hoeveel heeft (bestanden zijn immers allemaal gewist), Joh. Enschede wordt overvallen. En in deze chaos vinden ook vele mensen inzicht en gaan zich bezinnen.

 12. Peter de Kock on oktober 9th, 2009 23:22

  Leuke aanvulling Dre. Dat van die hacker maakt het verhaal wel geloofwaardiger ipv dat ook alle cash verdwijnt. Dat is dan wel de hack of the century. I love it.

 13. Thi-Thanh-Tâm Nguyen on oktober 18th, 2011 19:19

  Wat een mooie timing om je blogpost vandaag te lezen, aangezien ik de occupy beweging steun. Het lijkt mij inderdaad een mooie film voor bewustwording over onze relatie met mensen en geld.

 14. Peter de Kock on oktober 18th, 2011 20:38

  @Thi-Thanh-Tâm Nguyen We kunnen die film wel opnemen tijdens een occupy manifestatie, dat werkt al zonder geld.

 15. Sonja on oktober 20th, 2011 10:43

  Peter,

  Geweldig idee, geweldige gedachte er achter. makes me think :-).

 16. Peter de Kock on oktober 20th, 2011 20:43

  @Sonja: Het idee is te koop, voor geld dus 🙂

 17. marc on oktober 22nd, 2011 20:26

  Ik denk dat ik nu in een periode ben aangekomen dat geld bijna geen rol meer speelt in mijn leven en dat is wel eens anders geweest, beleggen, gokken, schulden en andere verslavingen die veel geld hebben gekost.
  Denk dat ik momenteel de meeste dingen hetzelfde zou doen zonder geld.
  Oke ik moet dan denk ik wat klusjes voor mijn huurbaas gaan doen om een dak boven het hoofd te houden en een manier vinden om aan voedsel te komen, denk dat dit op te lossen is door samen met anderen een moestuin op te zetten en er zijn ook nog wel wat andere dingetjes die dan geregeld moeten worden.

  Eigenlijk ben ik dan tot de conclusie gekomen dat het niet zoveel uitmaakt met of zonder geld, maar hoe er met het geld wordt omgegaan, hoe mensen in het leven staan en wat de wensen zijn.

 18. Peter de Kock on oktober 22nd, 2011 20:40

  @Marc: wat een inspirerend voorbeeld zeg, dank je wel. Ik merk dat ik geld soms een grotere rol laat spelen dan ik wil. Zoals vandaag in de supermarkt toen er een landelijke pinstoring was. Wat ik miste was het vertrouwen dat ook als ik niet genoeg contant geld bij me had om te betalen, dat ik dat later alsnog zou komen betalen. Ik kom zeker drie keer per week in die supermarkt en ik woon er om de hoek. Dat dat vertrouwen en dan niet is, dat raakt me. En dat vertaal ik dan naar oordelen over geld.

 19. marc on oktober 22nd, 2011 21:07

  Dat is dan ook een goed voorbeeld wat je daar schrijft Peter.
  Dat is inderdaad het grote nadeel van geld, dat er nog altijd veel mensen zijn die alleen voor het geld werken(heb ik zelf ook een lange tijd gedaan) en verliezen daarmee het menselijke aspect uit het oog.

 20. Peter de Kock on oktober 23rd, 2011 11:00

  @Marc: Nu ik erover nadenk heeft het voorbeeld van de supermarkt op zich weinig met geld te maken maar met vertrouwen. Het eigenaardige is dat geld op zich ook een 100% vertrouwenskwestie is geworden omdat het niet meer gedekt wordt door goud. Als geld vertrouwen is geworden, dan kunnen we, zo is mijn idee, dat vertrouwen behouden ook als er geen geld is en gewoon doorgaan met waarde uitwisselen. Richten we de focus op het vertrouwen, dan kom ook het menselijke aspect weer terug in beeld. De nabije toekomst zal het allemaal uitwijzen.

Laat je reactie achter!