Wegomleiding

Geplaatst op 21 september, 2009 

Het was mooi nazomerweer zaterdag en dan zijn er een hoop opties om iets leuks te gaan doen. Motorrijden bijvoorbeeld. Ik wist al meteen waar ik naartoe wilde: een route langs de afgedamde Maas. Ik had deze route al lange tijd niet gereden. Eerst een stukje over de snelweg en dan binnendoor richting Andel. Was heerlijk rijden tot ik wilde afslaan naar het mooiste stuk van de route langs de Hoge Maasdijk. Verrek, afgesloten. Wegomleiding. In plaats van langs het water reed ik nu door allerlei dorpjes. Grrrrrr…..

Terwijl ik zo verder reed met het idee een stukje verderop te proberen alsnog op de Hoge Maasdijk te komen, herinnerde ik me het boek ‘De filosofie van de heuvel’. Daarin beschrijft Ilja Leonard Pfeijffer de levensfilosofie van zijn vriendin terwijl ze samen op de fiets onderweg zijn naar Rome. Die filosofie komt erop neer dat als je plannen maakt om een doel te bereiken er twee mogelijkheden zijn:

  1. Je plan komt uit. Dat is saai want dan is alles gebeurd zoals je het hebt bedacht en is er geen verrassing.
  2. Je plan komt niet uit. Dan is er irritatie en frustratie over het niet uitkomen van het plan.

Nee, beter is geen plannen maken en het leven te nemen zoals het komt want dan is er ruimte voor verrassingen.

Die filosofie klopt, zo ontdekte ik terwijl ik de wegomleiding volgde. Ik besloot mijn geplande route te laten voor wat het is en gewoon mijn neus te volgen. Veel leuker. En ook veel avontuurlijker. Ooit heb ik door mijn neus te volgen die route langs de Hoge Maasdijk ontdekt.

Bewaard onder Boeken, Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!