De regels overtreden

Geplaatst op 17 augustus, 2009 

Leven kan best ingewikkeld zijn. Het is soms net een circusact waarbij je te veel bordjes draaiende moet houden terwijl je tegelijkertijd moet zien uit te vinden wie je bent, wat je met je leven wilt en hoe je dat gaat doen. Tegen de tijd dat je dat een beetje hebt uitgepuzzeld liggen al die bordjes al lang en breed in stukken op de grond.

Nou zijn er godzijdank ook dingen in het leven die eenvoudig zijn. Jawel: eenvoudig! Twitter bijvoorbeeld. Een simpel berichtje verzinnen van  maximaal 140 tekens kan iedereen. En het berichtje via de ‘update-knop’ versturen kan ook iedereen. Is dat eenvoudig of is dat eenvoudig?

Maar nee hoor, er zijn helaas deskundigen. Inderdaad, mensen die er plezier aan bleven om iets dat eenvoudig is ingewikkeld te maken. Dat doen ze door regeltjes te bedenken, zoveel mogelijk. Ze noemen het de Twitter etiquette, een waslijst van dingen die je volgens hen wel en niet op Twitter moet doen: de do’s en don’ts. Hebben we iets eenvoudigs, wordt het toch weer ingewikkeld gemaakt!

Daarom is het leven ook zo ingewikkeld. Het leven is ingewikkeld gemaakt door deskundigen. Deskundigen bestaan bij de gratie van ingewikkelde dingen. Heb je al eens iemand ontmoet die deskundig is op het gebied van iets dat heel eenvoudig is? Nee, deskundigheid gaat over ingewikkelde dingen. Maar je weet nou hoe dat komt: die deskundigen maken het zelf ingewikkeld want anders hebben ze geen bestaansrecht.

Maar er is hoop. Als ik naar Twitter kijk naar hoe de meeste gebruikers het in de praktijk toepassen, dan trekken ze zich zo te zien weinig aan van die Twitter do’s en don’ts. Ze gebruiken Twitter zoals ze het zelf leuk vinden en dat maakt Twitter juist zo leuk en levendig. Het is daardoor zelfs dat Twitter zo is gegroeid!

En zo wordt ook het ingewikkelde leven weer eenvoudig. Hoe dan? Door de deskundigen met hun eigen do’s en don’ts bezig te laten en zelf je eigen gang te gaan.

Huub Koch vatte het op Twitter als volgt samen: ‘Dat is waar het interessant wordt. De regels overtreden. Daar komt de echte innovatie vandaan.’

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

2 Reacties to “De regels overtreden”

  1. Joep Oomen on augustus 17th, 2009 23:04

    Ik zou bijna willen zeggen, wat een deskundig verhaal 🙂

  2. Huub Koch on augustus 19th, 2009 08:45

    Je zou het begrip ‘Deskundigen’ ook kunnen vervangen door het begrip ‘Puristen’. Wat dan weer in extremo gelijk staat met ‘Dogmatici’. Zou het niet een kwestie zijn van ‘Menselijke Natuur’? We leven in een wereld die gekenmerkt wordt door ‘onzekerheid’. Maar we willen zoveel mogelijk zekerheid. Regels schijnen zekerheid op te leveren, maar des te meer je ‘leeft’ volgens de regels des te minder er van ‘leven’ sprake is. Want dan is het onbekende er uit, het onverwachte, het beweeglijke, de onzekerheid.

Laat je reactie achter!