Wel-vaart en Wel-zijn

Geplaatst op 6 juli, 2009 

Als ik welvaart hoor, dan hoor ik wel-VAART. Het woord ‘vaart’ klinkt voor mij als een beweging met een bepaalde snelheid. Vertaald naar de hedendaagse samenleving: een beweging met een liefst zo hoog mogelijke snelheid naar meer, nog meer en veel meer. Nog meer geld en nog meer materiële dingen.

Vanuit deze perceptie kan ik me het idee van schaarste, het idee dat de behoeften groter zijn dan de middelen, wel voorstellen. Materie als behoeftebevrediging klinkt voor mij als een eenzijdige manier om behoeften te bevredigen. Of je nou behoefte hebt aan acceptatie, erkenning, zorg, warmte, contact, verbinding of wat dan ook: koop meer spullen!

Dat werkt toch niet?

De vaart van de wel-vaart is zo hoog geworden dat de wel-vaart haar eigen benen niet meer kon bijhouden en is gestruikeld. Doodmoe en uitgeput. Game over.

Als ik welzijn hoor, dan hoor ik wel-ZIJN. Het woord ‘zijn’ klinkt voor mij als iets dat nu is, als iets dat er al is. Welzijn is wel-zijn met dat wat er is: de zon op je huid, de wind door je haren, de lach van een kind, de groet van een vriend of vriendin. Geen vaart naar meer, nog meer en veel meer, maar wel-zijn met de overvloed van dat wat er nu is.

Wel-zijn is er altijd, of er nou wel-vaart is of niet. De economie kan krimpen en de wel-vaart dalen, maar als je jezelf openstelt om te genieten van de zon, de wind, een lach of een groet, of van al die andere ontelbare immateriële dingen, hoe meer momenten van wel-zijn je ervaart.

Wel-zijn is volgens mij hetzelfde als gelukkig zijn. En je hoeft er geen planeet voor te vernietigen.

Bewaard onder Actualiteit, Mening

Tags: ,

Reacties

5 Reacties to “Wel-vaart en Wel-zijn”

 1. Gertrud Althausen on juli 6th, 2009 18:00
 2. annelize on juli 6th, 2009 21:35

  Mijn opa zei altijd: welzijn is de bron van het leven. Een ‘wel’ is een bron en ‘zijn’ betekent leven. Groet, Annelize

 3. Peter de Kock on juli 7th, 2009 04:24

  Dank Annelize voor je mooie toelichting op het woord welzijn.

 4. annelize on juli 7th, 2009 11:31

  Tijdens het tandenpoetsen (moment van hoofd leeg maken) schoot me te binnen dat mijn opa het iets anders had gezegd, namelijk: Welzijn is de bron van het bestaan (‘zijn’ betekent dan bestaan). Bijna hetzelfde, maar net iets anders. Annelize

 5. Peter de Kock on juli 7th, 2009 15:03

  Thanks Annelize, ik vind de uitspraak van je opa nog steeds mooi.

Laat je reactie achter!