Behoeften herkennen en erkennen

Geplaatst op 1 juli, 2009 

Ken je dat, dat je je moe voelt, behoefte hebt aan rust, en dat je toch door blijft gaan met wat je aan het doen bent? Ik had vandaag een dag met een aantal van die momenten. Het lichaam zei: moe, rust nu! En het hoofd zei: doorwerken, rust straks!

Wat in zo’n geval te doen? Ik zou zeggen: luister naar je gevoel en zorg voor je behoefte aan rust. Kans dat even rust nemen ook de kwaliteit van het werk daarna ten goede komt.

Nou volg ik mijn eigen goede raad niet altijd op. Is dat stom? Is dat een vorm van innerlijk geweld? Toen ik mezelf deze vragen stelde (Let op: oordelen in de vorm van een vraag!) trok ik maar even flink aan de rem. Natuurlijk had het geholpen als ik even rust had genomen. Maar ik deed het niet.

Elk gedrag, hoe onbegrijpelijk het er aan de buitenkant misschien uitziet, elk gedrag vervult een behoefte. Zinloos gedrag bestaat niet. Maar waarom dan doorwerken terwijl het lichaam om rust vraagt? Omdat doorwerken ook weer een behoefte vervult. De behoefte aan erkenning bijvoorbeeld. Of de behoefte aan ruimte (iets af willen ronden).

En door er zo naar te kijken hoef ik niet te oordelen over mijn keuze. Die oordelen zijn er nog wel even, maar klinken al een stuk zachter en milder. Ze doven uit. Waar behoeften herkend en erkend zijn, verdwijnen de oordelen.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

Een Reactie to “Behoeften herkennen en erkennen”

  1. karin r. on juli 2nd, 2009 11:39

    het is, bij mij, wel vaak zo dat als ik erg moe ben en door wil werken, ik die focus laat wegglippen waardoor ik niet meer zo goed geconcentreerd en voor de volle 100 procent ‘dienstbaar’ kan zijn.

    het is in die gevallen voor mij beter even te stoppen en mijn accu op te laden om daarna weer voor de volle 100 procent door te gaan.

Laat je reactie achter!