Veiligheid zit van binnen

Geplaatst op 29 mei, 2009 

Deze week kreeg ik een hele rake reactie van Petra Maartense. Zij reageerde op het stuk ‘Veiligheid als gevangenis‘. Omdat haar reactie zo wezenlijk is,  herhaal ik hier wat ze eerder deze week schreef:

‘Ha Peter,
Dat is weer een interessante, alweer exact aansluitend op de thema’s die mij bezig houden. Mag ik mijn visie op basis van mijn ervaring, er op loslaten? Zoek je veiligheid buiten jezelf (bv bij een ander, je huis, materie of door patronen en gewoontes te koesteren) of zoek je het in jezelf? Voel je de veiligheid in jezelf, met wie en waar je ook bent, dan voel je ook vrijheid. De vrijheid om te zijn wie je bent, waar je ook bent en wat je ook doet. Dan is veiligheid verrijkend in plaats van beperkend!’

Inderdaad, het gaat om de veiligheid van binnen!  In een wereld die bol staat van de verzekeringen, je kunt jezelf zowat tegen elke scheet verzekeren als je maar betaalt, wordt dit wel eens vergeten. En zo leven we in een binnenstebuiten wereld waarin we datgene wat we in ons hebben buiten onszelf gaan zoeken, we vullen onze behoefte aan veiligheid in met dingen buiten onszelf. En daar zullen we de veiligheid die we werkelijk nodig hebben niet vinden, hoeveel verzekeringen, camera’s, politieagenten, vakbonden, wetten en regels er ook zijn.

Een probleem aan de binnenkant lost zich niet op aan de buitenkant. Wat is dan dat probleem aan de binnenkant? Dat we ons niet veilig voelen met onszelf, dat we onszelf niet de veiligheid, gerustheid en vertrouwen kunnen bieden dat wat er aan de buitenkant ook gebeurt, wat er zich in ons leven ook voordoet, we er voor onszelf zullen zijn, no matter what!

Petra, bedankt voor je reactie! Wil je meer van Petra lezen, check dan haar blog http://devliegendeschildpad.blogspot.com/

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

9 Reacties to “Veiligheid zit van binnen”

 1. Joep on mei 30th, 2009 01:24

  Als je veilig bent in jezelf, ben je veilig overal.

 2. Joep on mei 30th, 2009 01:27

  Het twist in ratio en gevoel, je kunt erover praten, lezen en vertellen, doen maakt het verschil.

 3. Joep on mei 30th, 2009 01:28

  De ipv Het 🙂

 4. jay on mei 31st, 2009 16:00

  Veiligheid in jezelf kun je alleen vinden als je omgeving je draagt.
  Als de buitenwereld werkelijk onveilig is krijgt de veiligheid within echt geen enkele kans.
  Je hebt gelijk, camera’s creeren geen veiligheid. Maar gevaar creeert wel degelijk onveiligheid ook en misschien vooral in het diepste van de ziel.
  Dat lost die camera vervolgens ook niet op. De tijd en de kansen die je krijgt misschien. En misschien ook niet.

 5. Peter de Kock on mei 31st, 2009 17:32

  Dank je wel Jay. Zoals ik het zie is de onveiligheid aan de buitenkant, die er zoals je schrijft inderdaad is, een reflectie van de onveiligheid aan de binnenkant.

 6. jay on mei 31st, 2009 19:13

  Dat is een interessante gedachte. Maar geef ik dan onveiligheid, die het gevolg is van mijn eigen onveiligheid? En werd mijn veiligheid mij ontnomen doordat hij die veiligheid niet bezat? Dat stemt mij weinig hoopvol. Heeft onveiligheid dan een domino-effect en is het nog stopbaar? Of heeft veiligheid hetzelfde effect?
  Aangedaan geweld zorgt voor innerlijke onveiligheid, al dat geweld bij elkaar zorgt voor een algeheel onveilig gevoel, ook bij hen die geen geweld werd aangedaan en dat leidt dan tot camera’s. Zo zou het niet moeten zijn, daar heb je denk ik gelijk in.

 7. Peter de Kock on mei 31st, 2009 19:55

  Hoi Jay, klinkt voor mij als dat je vanuit persoonlijke ervaring schrijft. Wat ik merk en wat voor mij werkt, is dat hoe meer ik er voor mezelf ben, ook de wereld aan de buitenkant lijkt te veranderen en zelfs veiliger lijkt te worden.

 8. jay on mei 31st, 2009 22:51

  Dankjewel.

 9. Petra on juni 1st, 2009 15:11

  Misschien is het ook een kwestie van GEDACHTENKRACHT! Angst nodigt angst uit, trekt dus angst aan. Vertrouwen (in jezelf, het leven en het universum) geeft rust en… creëert vanzelf veel mooiere zaken! Probeer maar eens…
  Als kind heb je het zeker nodig dat je basisbehoefte aan veiligheid vervuld wordt. Als volwassene kun je leren dat het ‘oude pijn’ is die je gevangen houdt en daarmee kun je jezelf dan bevrijden.
  Niet dat ik het allemaal zo goed kan hoor, maar ontdekken hoe het werkt is alvast een stap in de goede richting!

Laat je reactie achter!