Geweldloze Communicatie niet aardig?

Geplaatst op 25 mei, 2009 

In ‘Geweldloze Communicatie niet spontaan?‘ schreef ik over een bezwaar dat ik wel eens hoor dat Geweldloze Communicatie niet spontaan is. Er is nog een ander bezwaar dat ik ook regelmatig hoor, namelijk dat Geweldloze Communicatie niet aardig is.

Hoewel mededogen de smeerolie is van de Geweldloze Communicatie, kan Geweldloze Communicatie in bepaalde situaties confronterend zijn. Het kan iemand confronteren met de effecten van zijn of haar gedrag, met de effecten van wat hij of zij zegt.

Het model van Geweldloze Communicatie is bij uitstek geschikt om iemand terug te geven wat de effecten zijn van wat hij of zij doet of zegt. Zie bijvoorbeeld het artikel ‘Doe eens onaardig‘.

Sommige mensen denken dat het juist geweldloos is als je alles wat een ander doet of zegt altijd maar als een spons absorbeert. Niets is minder waar! Door alles maar te sponsen doe je jezelf geweld aan en je ontneemt de ander de kans iets te leren over de effecten van zijn of haar gedrag en communicatie.

Geweldloze Communicatie is ook bij uitstek geschikt om onderscheid te maken tussen mijn en dijn. Wat is van jou en wat is van mij? Wat zijn jouw verantwoordelijkheden en wat zijn de mijne?  Jij zorgt voor wat van jou is en ik voor wat van mij is.

Als iemand altijd van je gewend is dat je zijn of haar problemen lekker absorbeert, en je geeft op een dag via het model van Geweldloze Communicatie terug wat de situatie met je doet, dan kan het gebeuren dat je te horen krijgt dat wat je zegt niet aardig is. Beschouw het maar als een compliment!

Dus het bezwaar dat Geweldloze Communicatie niet aardig is, daar kan ik wel in meegaan. Want onder het mom van aardig zijn doen we onszelf en ook de ander regelmatig geweld aan.

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags:

Reacties

Laat je reactie achter!