Liefde en angst

Geplaatst op 16 mei, 2009 

Waar liefde is kan geen angst zijn. Je handelt uit liefde of uit angst. Liefde is angst laten varen.

Je kent ze vast wel, dit soort statements over liefde en angst. Het Internet en allerlei Self-Help boeken staan er vol mee. Liefde en angst worden vaak neergezet als tegenpolen: angst = ego = negatief, liefde = hogere Zelf = positief.

Het klinkt voor mij nogal zwart/wit. Het klinkt of  je handelt vanuit 100% angst en 0% liefde OF 100% liefde en 0% angst. Alsof daar tussenin een groot vacuüm bestaat.

Maar het vacuüm is niet leeg (onder andere Nassim Haramein – Unified Field Theory) en ook de ruimte tussen liefde en angst is niet leeg. Het is niet OF het ene OF het andere. Liefde en angst zijn met elkaar verbonden. Als bondgenoten, niet als vijanden.

Een batterij heeft een pluspool en een minpool om de elektriciteit te laten stromen. De pluspool en minpool van de batterij zijn verschillend en gelijkwaardig, de ene pool is niet beter of slechter dan de andere. Beide polen zijn nodig.

Naar analogie van de batterij heeft angst een functie om de liefde te laten stromen. Angst is als het ware de uitnodiging voor de liefde die zegt: ‘Liefde, kom gauw hier naar toe want hier ben ik, angst!’. Angst verdrijft de liefde niet. Angst verwelkomt de liefde, nodigt de liefde uit.

Angst bestrijden is net zo zinloos als de minpool van een batterij elimineren want dan is er geen stroom meer.

Liefde is geen angst laten varen. Liefde is angst accepteren zodat de liefde kan stromen.

Bewaard onder Mening, spiritualiteit

Tags: , ,

Reacties

3 Reacties to “Liefde en angst”

 1. Gertrud Althausen on mei 16th, 2009 14:18

  Lieve Peter,

  Als er 100% echte liefde is is er echt geen angst meer. Ik heb het mogen ervaren…het was werelds!!Duurde 3 jaar om te verwerken dat de ander uit angst toch is gaan lopen, heel hard lopen uit angst voor de liefde

 2. Eerherstel voor de angst | Peter’s weblog on mei 18th, 2009 19:08

  […] Liefde en angst […]

 3. Katja on augustus 24th, 2009 21:07

  Hoi Peter,
  ik deel je visie. Mooi verwoord.
  Katja

Laat je reactie achter!