In de supermarkt

Geplaatst op 15 mei, 2009 

De supermarkt is een geweldige plaats om te de basisbeginselen van de Geweldloze Communicatie te leren herkennen. Deze week hoorde ik een vader het volgende zeggen tegen zijn dochter die haar schoenen had uitgetrokken in de supermarkt:

Vader: Trek je schoenen aan!
(Even wachten…)
Vader: Trek je schoenen aan!
(Even wachten…)
Vader: Moet ik het soms drie keer vragen?

De vraag is (je kunt er geen prijs mee winnen): wat was nou de vraag die deze vader zijn dochter stelde? Ik heb in ieder geval geen vraag gehoord, wel een opdracht/eis.

Hoewel het model van Geweldloze Communicatie eenvoudig is zijn er een aantal valkuilen. Zoals het vermengen van het verzoek met een opdracht of eis. Nu ligt het er in het voorbeeld natuurlijk dik bovenop dat hier geen sprake is van een verzoek. Soms merk je pas dat het ‘verzoek’ eigenlijk een eis was als je niet doet wat die ander vraagt. Soms is een vraag of verzoek een netjes ingepakte eis.

Lees ook: Hoezo nee? en Straffeloos ‘nee’ zeggen

Bewaard onder Communicatie

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!