Dankbaarheid

Geplaatst op 3 mei, 2009 

Geïnspireerd door Melody Beattie’s nieuwe boek ‘The New Codependency’ ben ik weer aan het oefenen met dankbaarheid. Hardop of in gedachten ‘bedankt’ uitspreken voor een gebeurtenis, voor een gevoel of voor iets dat er ‘gewoon’ is.

Iets afwijzen wat er is levert stress op, irritatie, ergernis, frustratie.

Dankbaarheid helpt om negatieve energie te transformeren in positieve energie. Dankbaarheid betekent JA zeggen tegen wat er is, of het nou plezierig is of onplezierig. Dankbaarheid betekent erkennen wat er is. Dat wil niet zeggen dat je er om moet juichen.

‘Bedankt’ zeggen tegen een leuke gebeurtenis is gemakkelijk. Anders wordt het als er iets vervelends gebeurt. ‘Bedankt’ zeggen kan dan een ware uitdaging zijn. Soms lukt het niet om ‘bedankt’ te zeggen tegen de gebeurtenis zelf.

Toen ik deze week de eerste beelden zag van het drama tijdens Koninginnedag in Apeldoorn kon ik daar geen ‘bedankt’ tegen zeggen. Ik kon op dat moment niet accepteren wat daar was gebeurd. En toch was het gebeurd. Na even zoeken uiteindelijk ‘bedankt’ gezegd tegen het feit dat ik het gebeurde niet kon accepteren. Er is altijd wel iets om ‘bedankt’ tegen te zeggen. Soms is het even zoeken.

Lees ook: The New Codependency

Bewaard onder Actualiteit, Boeken, Persoonlijk

Tags: , , ,

Reacties

5 Reacties to “Dankbaarheid”

 1. Gertrud Althausen on mei 3rd, 2009 18:30

  Ik zag er een wake up call in voor Beatrix en het heeft gewerkt – ze was jaren ouder geworden en heel menselijk toen ze eindelijk op televisie kwam. Ook een koningin mag eens gaan voelen – had haar knnie nooit geopereerd hoeven te worden..Bea mag dankbaar zijn…misschien tred ze ook eens af, kan Alex eindelijk aan de slag om er iets moderns van te maken.
  We gaan naar een nieuwe tijd en daar hoort het verkopen van oude prul niet meer bij en ook geen mensen die zogenaamd boven je staan.Koningen en koninginnen kunnen ook bij de mottenballen.In mijn optiek dan.

 2. Peter de Kock on mei 3rd, 2009 19:30

  Nog meer redenen om ‘bedankt’ te zeggen. Bedankt Gertrud.

 3. Petra on mei 4th, 2009 11:35

  Dankbaarheid is een groot woord, maar gebeurtenissen als deze kunnen ons in elk geval bewust maken van onze eigen reactie.

 4. Peter de Kock on mei 4th, 2009 17:18

  Dank Petra, ook tegen die bewustwording kun je ‘bedankt’ zeggen.

 5. Thanksgiving | Peter’s weblog on november 27th, 2009 22:22

  […] Dankbaarheid […]

Laat je reactie achter!