Jij bent waarde-vol

Geplaatst op 6 april, 2009 

Vorige maand was ik bij mijn boekhouder voor de opgave inkomstenbelasting. Hij vertelde me een anekdote over één van zijn klanten die het berekende bedrag wat hij verwacht terug te ontvangen van de belastingdienst uitdrukt in x dagen vakantie samen met zijn vrouw.

Wat geeft dit heerlijk weer wat de essentie is van geld: niks. Het draait helemaal niet om duizend, tweeduizend of meerduizend EURO retour van de belastingdienst. Dat geld heeft op dat moment geen enkele waard. Die waarde krijgt het pas als je het inruilt tegen vakantiedagen.

Nu zijn er mensen die zeggen dat je wel mooi dat geld nodig hebt om die vakantiedagen te kunnen kopen. Waar en niet waar. Je hebt het geld nodig als tussenvorm tussen de waarde die je ergens bijdraagt, bijvoorbeeld via het werk dat je doet, en de vakantiedagen. Wat werkelijk van waarde is, is de waarde die je zelf hebt bijgedragen. Niet het geld heeft de waarde: JIJ hebt de waarde.  Economische systemen verhullen dat JIJ de waarde bent, dat  JIJ waarde-vol bent.

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!