Doe eens onaardig

Geplaatst op 29 maart, 2009 

Iemand doet of zegt iets waar je tenen krom van in je schoenen gaan staan maar omdat je zo graag wilt dat iedereen je aardig vindt zeg je er maar niks van. De bottomline is dit: wat je ook doet, hoe je ook je best doet, nooit, never nooit  zal iedereen je aardig vinden.

Aardig doen is zelfs best wel onaardig.

Als iemand voordringt terwijl je in de rij voor de kassa staat te wachten en je zegt er niks van, dan doe je jezelf geweld aan. Jouw tijd is net zo kostbaar als die van een ander. En je doet de ander ook geweld aan want je ontneemt hem/haar waardevolle feedback over zijn/haar gedrag.

Liefde is geen soft gedoe. Liefde kan confronterend zijn. Opkomen voor je eigen behoeften en een ander de consequenties van zijn/haar gedrag teruggeven is een daad van liefde.

Dat wil niet zeggen dat je jezelf hufterig moet gaan gedragen. Geweldloze communicatie biedt een respectvolle manier om op te komen voor jezelf en om een ander de consequenties van zijn/haar gedrag terug te spiegelen:

Benoem de waarneming: Als ik zie dat je halverwege in deze rij gaat staan in plaats van achteraan…

Benoem het gevoel: …dan voel ik me geïrriteerd…   

Benoem de behoefte: …omdat ik behoefte heb aan respect…

Onderneem actie: …Ik wil graag dat jij achteraan in de rij aansluit.

In wat meer chronische situaties, bijvoorbeeld een vriendin die telkens haar afspraken met jou niet nakomt, ook al heb je er samen al meerder keren over gesproken, kun je de actiestap als een drietrapsraket presenteren:

En wees vastberaden de acties ook daadwerkelijk uit te voeren. De derde stap kan bijvoorbeeld betekenen dat je de vriendschap beëindigt. Dat hoef je op dat moment niet te zeggen maar kun je als de situatie zich voordoet wel overwegen.

Dit artikel is geïnspireerd door een artikel op de blog van Katinka Hesselink.

Bewaard onder Communicatie

Tags: ,

Reacties

5 Reacties to “Doe eens onaardig”

 1. Gertrud Althausen on maart 29th, 2009 19:26

  dat is hetzelfde als de Gordon methode – krijg nou wat!

 2. Katinka Hesselink on maart 29th, 2009 20:57

  Er is inderdaad een groot verschil tussen duidelijk zijn in je grenzen en onaardig zijn – maar voor veel mensen voelt het wel als onaardig zijn als je je grenzen duidelijk maakt (ik bedoel dat degene die het doet, het gevoel kan hebben dat het niet netjes is). Het is de energie niet waard om over je heen te laten lopen.

 3. Peter de Kock on maart 29th, 2009 19:36

  Volgens mij kennen Rosenberg (model van GC) en Gordon elkaar.

 4. Peter de Kock on maart 30th, 2009 04:26

  Nou en of kunnen mensen de beleving hebben van onaardig te zijn als ze hun grenzen duidelijk maken. Terwijl het een liefdevolle daad is, naar zichzelf en de ander.

 5. Geweldloze Communicatie niet aardig? | Peter’s weblog on mei 25th, 2009 19:15

  […] Het model van Geweldloze Communicatie is bij uitstek geschikt om iemand terug te geven wat de effecten zijn van wat hij of zij doet of zegt. Zie bijvoorbeeld het artikel ‘Doe eens onaardig‘. […]

Laat je reactie achter!