De prijs van schoonheid

Geplaatst op 19 januari, 2009 

Ze stonden in de bloemenhoek in de supermarkt. Onopvallend, ingepakt in plastic, gestapeld op een wagentje om later in de winkel te worden uitgestald. Ze zagen er wat zielig uit in dat plastic, alsof ze uit een fabriek van de lopende band waren gerold.

Wat daar stond kwam niet uit een fabriek, het waren prachtige orchideeën. Schoonheid, tederheid. Elke bloem uniek. Magie. Schoonheid is niet te begrijpen, wel te ervaren.  

Wat ook niet te begrijpen is, is dat zoiets een prijs heeft. Voor de prijs van Eur 5,75 kun je jezelf de eigenaar noemen van zo’n orchidee. Voor dat geld betaal je de tijd en energie die iemand heeft besteed aan het kweken van die orchidee. En er zit ook een deel transportkosten in verwerkt. En BTW natuurlijk. Maar de schoonheid zelf is niet in de prijs verwerkt. De prijs is exclusief de schoonheid, die krijg je er gratis bij.

Schoonheid is gratis, godzijdank. Als ook schoonheid ten prooi valt aan de prijsziekte (alles in een prijs willen uitdrukken) dan is alle hoop verloren. Zolang er dingen zijn die gratis zijn is er nog hoop.

Bewaard onder Persoonlijk

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!