Abonnement op het Nederlands staatsburgerschap

Geplaatst op 9 december, 2008 

Ik las vandaag op Zaplog een werkelijk briljante blog in de vorm van een brief aan Koningin Beatrix. De strekking van de brief is dat de schrijver ervan zijn abonnement op het Nederlands staatsburgerschap opzegt. Klik hier om deze brief ‘Beste Bea’ te lezen.  

De brief werkt als eye-opener om eens wat vragen te stellen bij datgene wat we als heel normaal beschouwen maar wat misschien wel helemaal niet zo normaal is. 

Want stel je toch voor dat je ontdekt dat je een abonnement op een tijdschrift hebt en dat je dat tijdschrift niet meer wenst te ontvangen omdat de kwaliteit zo beroerd is. Stel je dan ook voor dat je van de abonnementsafdeling van dat tijdschrift te horen krijgt dat je bij geboorte automatisch lid bent, dat opzeggen van je abonnement onmogelijk is en dat als je je abonnementsgeld niet betaalt, het geld met geweld van je zal worden verkregen.

Bizarre situatie nietwaar? Niet als je de brief op Zaplog leest want deze maakt duidelijk dat het abonnement op het Nederlands staatsburgerschap ongeveer zo werkt. Het wakker worden is in volle gang.

Bewaard onder Mening

Tags:

Reacties

4 Reacties to “Abonnement op het Nederlands staatsburgerschap”

 1. Nino Michielse on december 10th, 2008 23:13

  Voor je dit gaat lezen, eerst voor pleisters zorgen. Dit artikel is echt vlijmscherp. Het zet je aan het denken, gegarandeerd. Het gaat over veel dingen die we als normaal beschouwen, maar in feite pure gewenning en berusting zijn. Dank voor het onder de aandacht brengen.

 2. Peter de Kock on december 11th, 2008 05:38

  Inderdaad Nino, vlijmscherp. De winds of change zijn al flink op kracht.

 3. Hans van Schooten on oktober 11th, 2021 09:28

  Zit het hele internet af te speuren voor deze brief maar kan deze nergens vinden, heb je toevallig een link of een voorbeeld ervan, en zou ik deze dan toegestuurd kunnen krijgen?

 4. Peter de Kock on oktober 11th, 2021 18:14

  @Hans: de betreffende blog waarnaar ik verwees bestaat niet meer, vandaar dat ik ook de betreffende hyperlink had verwijderd. Maar kijk hier eens….

Laat je reactie achter!