Wat is geld?

Geplaatst op 15 november, 2008 

Keep it simple: geld is een woordje, vier symbooltjes die we letters noemen en die samen het woordje GELD vormen. Dat is wat het is.

We gebruiken dat woordje om er een stukje papier mee aan te duiden, een stukje papier met wat tekeningetje erop en wat cijfers. Bepaalde stukjes metaal noemen we ook geld. In digitale vorm, onze banksaldo’s bijvoorbeeld, is geld een paar cijfers in de database van een computer, een rijtje enen en nullen in een computer. Dat is wat het is.

Al het andere zijn de verhalen die we onszelf en elkaar vertellen over geld. Vertrouwen, energie, ruilmiddel, rijkdom, schaarste, macht, crisis of whatever: het zijn allemaal verhalen. Wij mensen zijn briljante verhalenvertellers. We kunnen verhalen vertellen waarmee we onszelf en de ander dienen. Als een verhaal, bijvoorbeeld over geld, ons niet langer dient, kunnen we een ander verhaal vertellen. De crisis is in mijn beleving feedback dat een aantal verhalen die we vertellen over geld ons niet langer dienen. De crisis heeft niets met geld te maken maar alles met onze verhalen erover. Crisis is ook weer een verhaal.

Wat mij hoopvol stemt, wat mij raakt en inspireert, is dat er steeds meer prachtige verhalen opduiken, over geld bijvoorbeeld. Ga vooral door met het vertellen van verhalen!

Hier het woordje geld in plaatjesvorm, een stripverhaal dus 🙂

Bewaard onder Mening

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!