Opvoeden is het voorbeeld geven

Geplaatst op 12 oktober, 2008 

Wat opvoeden is ben ik aan het ontdekken en aan het leren maar dit is wat ik heb gemerkt: dat opvoeden vooral neerkomt op het voorbeeld geven. Ik vond een filmpje dat dit overduidelijk maakt:

De valkuil is te denken dat opvoeden vooral een kwestie is van instructie geven: de ander vertellen wat hij/zij wel en niet moet doen. En er dan vervolgens met straffen en belonen op toezien dat de instructies worden opgevolgd. Deze manier van “opvoeden” werkt destructief. De destructieve werking wordt nog groter als de volwassene in kwestie het gewenste gedrag zelf ook niet laat zien of, sterker nog, precies het tegenovergestelde doet van wat hij zelf zegt. “Do as I say, not as I do” werkt niet !

Wat wel werkt is communiceren wat je graag wilt dat de ander doet en waar dat gewenste gedrag voor jou aan bijdraagt, aan welke behoefte. Als de ander zijn/haar speelgoed opruimt, draagt dat voor jou dan bij aan rust, ruimte? Zeg het! Wat ook werkt is zelf het gewenste gedrag laten zien, het voorbeeld geven. De opvoeder moet ook zichzelf opvoeden.  De ander opvoeden is vooral een kwestie van jezelf opvoeden en dat delen met de ander. Opvoeden is een continu proces en uitglijders horen erbij. Het doel is niet perfectie, het doel is progressie.

Bewaard onder vaderschap

Tags: ,

Reacties

2 Reacties to “Opvoeden is het voorbeeld geven”

  1. Nino Michielse on oktober 14th, 2008 10:56

    Niet aleen ouders, maar ook leidinggevenden in het bedrijfsleven hebben vaak een “do as I say, not as i do” filosofie.
    Mooie zinssnede: “Het doel is niet perfectie, het doel is progressie”.

  2. Peter de Kock on oktober 14th, 2008 17:29

    Nino, ik ben het helemaal met je eens. Dank. Groetjes, Peter.

Laat je reactie achter!