Gezond verstand

Geplaatst op 6 juli, 2008 

Bedoeld als comment op een artikel op deze weblog heeft iemand een berichtje achtergelaten met als inhoud: “En wijsheid is je gezonde verstand gebruiken natuurlijk!”. Het comment had geen betrekking op de inhoud van het artikel waar deze was achtergelaten en was waarschijnlijk bedoeld om een link achter te laten naar de website van de afzender. Deze comment is daarom niet geplaatst.

Maar het is wel een interessante gedachte: “En wijsheid is je gezonde verstand gebruiken!” Het lijkt zo voor de hand te liggen om te beamen dat het inderdaad zo is. Maar toch wringt het ergens. 

Want wat is gezond verstand eigenlijk? Is ons verstand wel zo gezond? En zijn wijsheid en verstand niet gewoon twee totaal verschillende dingen? Is wijsheid niet veel meer het loslaten van het verstand, het loslaten van het denken en het loslaten van de identificatie met het denken? Is wijsheid niet veel meer een staat van zijn en denken een vorm van doen?

Met behulp van ons verstand kunnen we prachtige dingen doen en we kunnen er ook onze planeet mee vernietigen. En het krankzinnige is dat we het allebei doen: prachtige dingen en vernietigen.

Bewaard onder Mening

Reacties

Laat je reactie achter!