School of rock

Geplaatst op 4 juni, 2008 

Gisteren op tv ‘School of rock‘ gezien, een film uit 2003 met Jack Black in de rol van Dewey Finn.  Rockmuziek is zijn hart en ziel en de toekomst van Dewey ziet er somber uit als hij uit de band wordt gezet, geen geld meer heeft en zijn vriend en huisbaas Ned Schneebly hem het huis uit zet.

Dewey wilde met zijn band meedoen aan ‘The battle of the bands’, een wedstrijd met als hoofdprijs  20.000 dollar.  Zijn vriend Ned zegt hem: “Maybe it is time to give up those dreams. I did and things are going really great for me”. Ned doelt daarbij op zijn vriendin bij wie hij genadeloos onder de plak zit.

Dewey, ‘de dromer’, ziet zijn droom in stukken vallen terwijl Ned, ‘de realist’, de zijne juist opgeeft. Als er voor Ned wordt gebeld en Dewey de telefoon opneemt ziet hij een kans om weer aan geld te komen. Hij doet zich voor als Ned Schneebly als hem gevraagd wordt in te vallen als leerkracht. Voor 650 dollar per week zegt hij meteen ja.

Dewey, nu als Ned Schneebly voor de klas, heeft van lesgeven geen kaas gegeten en is niet van plan zich in te spannen. De eerste dag staat hij met een kater voor de klas. Dingen veranderen drastisch als de klas muziekles krijgt en Dewey het muziektalent in de kinderen herkent. Hij beluit samen met de kinderen een rockband op te richten: ‘School of rock’. Alle lestijd wordt in het geheim besteed aan rockmuziek.

De kinderen bloeien helemaal op nu zij de ruimte krijgen hun talenten te ontwikkelen en daarin erkend worden. En Dewey blijkt wel degelijk te kunnen lesgeven als het gaat om rockmuziek, bezield leert hij de kinderen alles over rockmuziek.

‘School of rock’ doet mee aan ’the battle of the bands’ met een nummer dat door Zac, één van de kinderen uit de klas, zelf is geschreven.  Het wordt een spetterend optreden. Dewey is hevig teleurgesteld als de hoofdprijs naar een andere band gaat. Het publiek kan dit ook maar moeilijk begrijpen en begint massaal de naam van ‘School of rock’ te scanderen. ‘School of rock’ keert terug naar het podium voor nog een spetterende toegift.

Dewey richt daarna samen met de echte Ned Schneebly een ‘School of rock’ op: een muziekschool voor kinderen die rockmuziek willen leren.

Hier de trailer van de film:

School of rock gaat over rockmuziek maar vooral over het achterna gaan van je dromen. Dewey behoudt zijn dromen ook al lijkt zijn situatie uitzichtloos. Zijn avontuur voor de klas lijkt een dwaalspoor dat hem geen meter dichter bij de realisatie van zijn dromen brengt maar in werkelijkheid is dit zijn grote kans. Hij doet niet alleen mee aan ‘The battle of the bands’ maar draagt er ook aan bij dat de kinderen in de klas hun dromen kunnen waarmaken en zich kunnen ontwikkelen. Zelf ondekt hij dat hij talent heeft als muziekleraar rockmuziek.

In de trailer van de film wordt gezegd: “School of rock, the story of a man who gave a class the power to break the rules”. Er bestaan geen regels die voorschrijven hoe je je dromen waar kunt maken. Of misschien deze: break the rules.

Ned Schneebly had zijn dromen opgegeven om zich te kunnen conformeren aan de eisen van zijn vriendin. Als zijn vriendin hem voor gek verklaart als hij naar ‘The battle of the bands’ wil gaan kijken luistert hij niet meer naar haar. Op het eind van de film doet ook hij weer wat hij graag wil: muziek maken en les geven.

Hier het optreden van ‘School of rock’ tijdens ‘The battle of the bands’:

 

Bewaard onder Films, Muziek

Tags: ,

Reacties

Laat je reactie achter!