Verjaardagsfeestjes en de angst voor uitsluiting

Geplaatst op 2 mei, 2008 

Ik heb wat verjaardagsfeestjes aan me voorbij laten gaan. Soms zijn uitnodigingen minder vrijblijvend dan het woord doet vermoeden. Als je er geen gebruik van maakt dan moet je er in ieder geval een goede en acceptabele verklaring voor kunnen geven. Zonder zo’n verklaring bestaat de kans dat je de volgende keer niet wordt uitgenodigd ‘want hij komt toch niet’. Ja, we zijn kwetsbare wezens.

Kwestbaar zijn we als we mensen uitnodigen. Als ze  ‘nee’ zeggen kunnen we dat als een persoonlijke afwijzing ervaren, we hebben immers behoefte aan acceptatie. Kwetsbaar zijn we als we uitgenodigd worden. Als we ‘nee’ zeggen kunnen we bang zijn voor de consequenties van ons ‘nee’ en kunnen we ons bang voelen om te worden uitgesloten. Ook de genodigden hebben behoefte aan acceptatie.

Ikzelf zat in de laatste categorie: bang voor de consequenties van mijn ‘nee’, bang er niet meer bij te horen. Ik verwonderde me erover hoe graag wij mensen geaccepteerd willen worden en wat we al niet uit de kast halen om die behoefte aan acceptatie te vervullen. We zeggen ‘ja’ als we eigenlijk ‘nee’ willen zeggen en andersom. Ik noem dat zelfverloochening en betrap me daar vaker op dan ik graag wil.

Die behoefte aan acceptatie werd me vanochtend ineens een stuk duidelijker toen ik in het magzine ‘Happinez‘ (nummer 3 2008) het artikel ‘Gevangen in geheimen’ las. In het artikel wordt onder het kopje ‘Angst voor  uitsluiting’ Wilfried Nelles aangehaald, schrijver van het boek ‘De helende kracht van de werkelijkheid’. Deze angst voor uitsluiting verwijst naar heel lang geleden toen we voor ons overleven letterlijk en figuurlijk afhankelijk waren van de groep waarin we leefden. Zonder die groep waren we ten dode opgeschreven.

Hoe anders is de tijd nu waarin we onafhankelijk zijn. Wilfried Nelles stelt dat we de oerbehoefte om erbij te horen met ons meedragen in elke cel van ons lichaam. Deze behoefte zo schrijft hij, ervaren wij als geweten.  Via ons geweten weten we of er er nog bij horen of niet.

Zo kan het dus gebeuren dat als je ‘nee’ zegt tegen een feestje of als je ‘nee’ te horen krijgt op een uitnodging, een erfenis uit een ver verleden opspeelt. Ken je trouwens het nummer ‘Verjaardagsfeest’ van Frank Boeijen?

Bewaard onder Boeken, Persoonlijk

Tags: , ,

Reacties

Laat je reactie achter!