Hen en hun

Geplaatst op 13 januari, 2008 

Vorige week werd ik op een netwerkbijeenkomst voor startende ondernemers door iemand aangesproken op mijn taalgebruik. Ik had haar verteld dat ik als tekstschrijver samen met andere ondernemers een nieuwe weblog ga beginnen.

Mijn gesprekspartner vroeg mij of ik Nederlands had gestudeerd. ”Nee, ik heb geen Nederlands gestudeerd”. Ze vervolgde: “Ik ga je iets zeggen dat je misschien niet zo leuk vindt maar ik ga het je toch zeggen: je zei hun in plaats van hen“. In mijn betoog over de nieuwe weblog had ik blijkbaar ‘hun’ gezegd in plaats van ‘hen’ toen ik het had over mijn partners.

Mijn inschatting is dat zij de aanname heeft dat een tekstschrijver: a) Nederlands heeft gestudeerd en b) perfect Nederlands schrijft en spreekt. Aannames: we hebben ze allemaal. Soms bewust, veelal onbewust. Aannames waar we ons niet van bewust zijn kunnen ons in de weg staan.

Zo had ik zelf ook de aanname dat een tekstschrijver de taal perfect moet beheersen. De woorden perfect en moet vormen samen een giga-valkuil waar ik dan ook pijnlijk in gestapt ben. Ik was gestart als tekstschrijver en kreeg geen letter op papier omdat ik voor mezelf een maatlat had gelegd waar ik niet mee door de bocht kon. Ik heb gemerkt dat hoe meer ik mezelf toesta minder dan perfect te schrijven, hoe meer plezier ik er in heb om te schrijven.

Plezier, daar gaat het om. Dat is mijn aanname.

Bewaard onder Persoonlijk, Schrijven

Tags:

Reacties

5 Reacties to “Hen en hun”

 1. Eugene Breukers on januari 29th, 2008 10:06

  Dat is wel een erg gemakkelijk verweer. Ik ben echter ook van mening dat een tekstschrijver zijn taal moet beheersen. Ik verwacht ook niet dat iemand met een been gaat hardlopen.
  Als tekstschrijver stel je jezelf op dat gebied nou eenmaal kwetsbaar op: hoge bomen …
  Je taalgebruik is overigens wel heerlijk om te lezen, dus ga vooral door.
  Eugene Breukers

 2. Peter on februari 25th, 2008 16:30

  Hoi Eugene, dank je wel voor je comment. Ik ervaar het als een steuntje in de rug.

 3. Huub Koch on juli 5th, 2009 20:25

  Een autodidact schrijft volgens andere regels en dat kan soms leiden tot opmerkelijk succes. In mijn vakgebied kan ik zo een voorbeeld noemen van een ontwerper die een korte design cursus had gedaan, afgestudeerd socioloog was en alle regels overtrad die maar mogelijk waren op dat moment en daarmee wereldnaam maakte. David Carson. Dat succes is nog niet geevenaard en is gebaseerd op het feit dat hij weinig verstand, maar veel gevoel had voor magazine design en het overdragen van betekenis. Dat laatste weer door zijn roots in de sociologie. Dus soms kun je nieuwe regels scheppen door te weten wat de regels zijn en soms door niet te weten wat de regels zijn. Het enige wat belangrijk is: Of het werkt!

 4. Huub Koch on juli 6th, 2009 08:56

  O ja, een aardig artikel http://tinyurl.com/px5y4r over iets worden dat je nog niet bent en het ontmaskeren van Mythes en zo… 😉

 5. Zeggen wat je doet werkt als een rode lap op een stier : Zwerven door het alledaagse on april 20th, 2010 10:02

  […] In het begin van mijn bloggersbestaan schreef ik al eens over een netwerkbijeenkomst waar ik me had voorgesteld als tekstschrijver waarna iemand me erop attent maakte dat ik in een zin ‘hun’ had gezegd in plaats van ‘hen’. (Lees: ‘Hen en hun‘) […]

Laat je reactie achter!