Oh, dat komt allemaal vanzelf in orde

Geplaatst op 1 januari, 2008 

Ik heb een beeld van hoe ik als vader wil zijn. Ik wil als vader vooral aanwezig zijn, fysiek en emotioneel aanwezig. En dan zijn er van die momenten dat ik me daar onzeker over voel en ik me afvraag of het me gaat lukken de vader te zijn die ik voor ogen heb. Als ik daar dan over praat met vrienden die zelf al vader zijn, dan hoor ik steeds die zelfde reactie: “Oh, dat komt allemaal vanzelf in orde”.

Als dat inderdaad vanzelf in orde komt, dan hadden we allemaal wel aanwezige vaders gehad. En hebben we die gehad? Ik denk het niet! Maar waar het hier voor mij over gaat is dat mijn onzekerheid er gewoon mag zijn zonder dat daar door een ander aan wordt gesleuteld.

Bewaard onder vaderschap

Tags:

Reacties

8 Reacties to “Oh, dat komt allemaal vanzelf in orde”

 1. Ingrid on januari 1st, 2008 20:03

  Ik denk dat ons kindje blij mag zijn met een papa die uitkomt voor zijn onzekerheid. Hij/zij leert daarmee dat onzekerheid bij het leven hoort.
  Ik ben trots op jou schat en ik voel me net zo onzeker.

  Dikke kus XXX

 2. Els van Nispen on januari 3rd, 2008 19:29

  Wat heeft jouw “niet aanwezige vader” jou onbewust veel geleerd, want jij weet nu hoe belangrijk voor jou “aanwezig zijn ” is. Jij durft je nu kwetsbaar op te stellen omdat je door ervaring hebt geleerd. Misschien zat zo’n vader in jouw basis(les)pakket. Ook jouw kind heeft een lespakket en komt om weer andere zaken te leren en zo gaat het maar door en door en leren we van en door te leven.
  Liefs Els

 3. Eugene Breukers on januari 29th, 2008 10:13

  Prachtig, zoals je ook mijn gevoelens verwoordt. Mijn jongste dochter is inmiddels 15, en ik voel nog steeds de onzekerheid, zij laat het me nu zelf wel eens voelen. Dat begint dan met: “Pahap, ….”
  Ik moet wel zeggen dat ik dat bij mijn drie oudere zoons minder had. Is er dan toch een verschil in benadering?
  Jullie in ieder geval gefeliciteerd met jullie kind.
  Eugene Breukers

 4. Eefke on januari 29th, 2008 17:13

  dag gloednieuwe ouders, nogmaals van harte met jullie Yfke, inmiddels bijna één week oud!
  Onlangs kreeg ik op mijn verjaardag van mijn oudste dochter Marleen de spreuk van die dag: Liefde is het geluk een goede moeder te zijn…. daar kreeg ik wel warme wangen van. Helemaal vanzelf gaat het niet, maar probeer je zelf te zijn en te blijven helpt, vertrouw daar nou maar op. Fouten maken mag, daar groeien kind en ouder allebei van. Je vooral realiserend dat het rollenpatroon ouder-kind, kind-ouder constant wisselt in diep respect voor elkaar.
  liefs voor jullie drie
  Eefke

 5. Anton on februari 17th, 2008 21:05

  Dag kersverse Ouders,
  Gefeliciteerd met jullie kleine wondertje. En ook gefeliciteerd met de verwondering en onzekerheid. Een mooie basis voor Yfke om het leven mee te starten. Net zoals Yfke met haar mooie start later zelf zal beoordelen wat ze vond van haar al dan niet aanwezige vader. De beste intenties kunnen soms sterven in schoonheid. Te aanwezig of te afwezig. Het woord is aan Yfke over een jaar of 15. Niet aan iemand anders. Niemand anders die dat oordeel kan vellen en hoe Yfke’s oordeel ook uitvallen mag, het allerbeste met haar voorhebben, haar onvoorwaardelijk liefhebben en je stinkende best doen iets waar de meeste ouders al niet geraken. En dan nog kun je worden neergezet als afwezige vader al dan niet door je schoonmoeder. Het leven is niet voorspelbaar en ook niet maakbaar. Gelukkig maar. Ik wens jullie alle geluk en wijsheid met Yfke.
  Liefs, Anton

 6. Peter de Kock on februari 26th, 2008 20:06

  Wat een warmte in al die reacties. Dank jullie wel. Ik heb gemerkt dat als ik me kwetsbaar opstel, via mijn weblog of in een gesprek, ik vaak hele warme en openhartige reacties krijg. Mensen die hele persoonlijke verhalen delen over hun ouderschap. En dat raakt me.

 7. Els on maart 12th, 2008 09:23

  Wat fijn voor je dat je ervaart hoe het is als je je durft te openen. Als je je openstelt voor anderen ben je aanwezig, mensen kunnen je benaderen en je geeft aan dat het goed voelt.De energie die je dan uitstraalt nodigt de omgeving uit om zich ook te openen. Er ook een andere variant n.l. AAN-wezig /AF-wezig zijn dat veroorzaakt eenzaamheid en verwarring. Ben je er wel of niet? De energie kan niet meer stromen er ontstaat afsluiting. Communicatie vanuit het hart is dan verbroken,weg goed gevoel.Daarom wens ik voor jou dat je heel veel mooie openingen mag ervaren en dat je de mensen om je heen via jouw weblog laat meegenieten.

 8. Peter on maart 12th, 2008 09:27

  Els, interessant wat je schrijft. Dank je wel voor het delen van jouw wijsheid op deze blog.

Laat je reactie achter!