Alsjeblieft geen rechtspersoon zeg!

Geplaatst op 16 april, 2014 

Volgens de Wikipedia is een rechtspersoon ‘een juridische constructie waardoor een abstracte entiteit of organisatie op kan treden als een volwaardig en handelingsbekwaam persoon in het rechtsverkeer behept met rechten en plichten zoals een natuurlijk persoon dat kan doen, dat wil zeggen, ook een rechtssubject wordt.

Moet je voorstellen dat je in je eigen wijk deel uitmaakt van een netwerk van enthousiaste buurtbewoners die samen allerlei leuke initiatieven ontwikkelen die het leven in de wijk een beetje aangenamer maken.

Moet je voorstellen dat dit netwerk ervoor gekozen heeft zonder gemeenschappelijke visie, missie en doelen te werken maar dat iedereen in het netwerk kan deelnemen en bijdragen vanuit eigen visie, missie en doelen. Er is geen organisatie, geen structuur en er zijn geen regels.

En moet je voorstellen dat blijkt dat het bijzonder leuk werken is in en met zo’n netwerk en dat zo’n netwerk ook nog eens bijzonder daadkrachtig is.

En moet je voorstellen dat iemand je dan adviseert om als netwerk maar een rechtspersoon te worden omdat dat nu eenmaal nodig is als je met geldzaken in aanraking komt.

Dan richt je toch een vereniging of een stichting op….

En dan is er ineens een bestuur, een hiërarchie en er komen regels. En dan krijg je misschien het geld, dat wel. Maar al die charmes die het samenwerken in een netwerk zo aantrekkelijk maken,  die wil ik echt niet kwijt.

De tussenstand daarom: alsjeblieft geen rechtspersoon zeg!

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Alsjeblieft geen rechtspersoon zeg!”

 1. Michael Minneboo on april 16th, 2014 13:44

  Gelijk heb je, Peter! Dit land moet eens van zijn regelliefde af en stoppen de rivier van papier aan te vullen. Weg met het ambtenaar-denken.

 2. Peter de Kock on april 16th, 2014 21:27

  @Michael: bedankt. Ik vind het wel jammer en beperkend dat sommige deuren dicht zijn en blijven als je geen rechtspersoon bent. Dat mag hard veranderen van mij.

 3. Huub Koch on april 16th, 2014 23:52

  Ook helemaal mee eens Peter. Formaliseren is het einde van onafhankelijkheid en autonomie. Bij Crowdsourcing is Crowdfunding een optie. En anders kunnen jullie altijd nog gaan Couchsurfen (binnen de wijk). 😉

 4. Peter de Kock on april 17th, 2014 17:44

  @Huub: bedankt. Couchsurfen klinkt als een goed idee. Ik zou best wat meer couch-tijd kunnen gebruiken want ik zit wel wat erg veel achter de computer de laatste tijd. Goed Paasweekend Huub.

 5. Jooper on april 23rd, 2014 11:19

  Ach ja, als mensen samenwerken zal er altijd iemand opstaan die roept dat het efficiënter kan, dat er structuur moet zijn, dat soort gedoe. Maar hoe vaak is dat niet het einde van het plezier en het begin van onderling gekibbel? Inderdaad, lekker door ‘rommelen’ en gezellig met z’n allen de wijk leuker maken, zonder opperhoofd. Klinkt voor mij daadkrachtig genoeg.

 6. Peter de Kock on april 23rd, 2014 20:11

  @Jooper: vooral die vraag naar ‘organisatie’ wordt regelmatig gesteld. Ik het begin viel het me niet zo op, daarna begon ik me af te vragen of er dan toch maar iets ‘geregeld’ moest worden. Die fase ben ik gelukkig goed doorgekomen: er is niets geregeld en het loopt lekker zoals het loopt. Over een paar jaar komen topbedrijven van over de hele wereld kijken hoe dat werkt: geen lagen, geen controle, geen baasjes.

Laat je reactie achter!