Mijn plein

Geplaatst op 26 september, 2009 

Het plein zag er in het zonnetje vrolijk uit. Alsof het tegen de slopers die het binnenkort tegen de vlakte gooien wil zeggen: ‘Aan mij ligt het niet…’.

Op één  pand na zijn alle deuren en winkelruiten op de begane grond dichtgetimmerd. Woningen en winkels die eens dezelfde functie hadden als een drinkplaats voor dieren zijn nu verstopt achter dikke planken. Een beetje zoals oude mensen achter de muren van een bejaardentehuis worden weggestopt.

Alles waar je geen aandacht en zorg aan besteedt, gaat vroeg of laat dood. Het plein weet dit maar al te goed en geeft zich over, in stijl. Boven één van de dichtgetimmerde voordeuren knipoogt nog een huisnummer. Aan het plein ligt het niet.

Ik heb het eerder meegemaakt dat een plek waar ik heb gewoond tegen de grond gaat en plaats moet maken voor nieuwbouw. Woningen die de prijs moeten betalen voor de sociale problemen in een wijk. Alsof nieuwbouw daar echt wat aan verandert.

Een paar honderd meter verderop ligt een ander plein. Een verkeersbord fungeert er als voorbode van wat ook dit plein te wachten staat: sloop. Ook aan dit plein ligt het niet.

Lees ook: Het plein van de hemelse vrede en oorlog

Bewaard onder Persoonlijk

Reacties

2 Reacties to “Mijn plein”

  1. Gertrud Althausen on september 28th, 2009 17:05

    Aan de pleinen ligt het niet maar aan de mensen – ook al heb je het nog zo beroerd, ook al is je wijk werkelijk hemeltergend shit dan nog kun je het schoon houden, netjes, schoon maken en geen vuil rond laten slingeren omdat die 1 meter meer naar de vuilnisbak teveel is. Ook in mijn wijk is lately door de gemeente en de verhuurder gezamelijk opgeruimd en daarna een feestje gegeven voor de bewoners om dat heugelijke feit te vieren. Onzin zeg ik dan, al dat geld voor niets. Binnen 1 maand ligt het er weer want de huurders aldaar zijn hetzelfde gebleven. Aan de wijk ligt het niet…En dat jij woont waar afgebroken wordt – past toch helemaal bij de eigen evolutie, de innerlijke tranformatie – geef ook jij je over – aan jou zal het ook niet liggen….

  2. Peter de Kock on september 28th, 2009 19:43

    Ik heb daar lang geleden gewoond Gertrud en de sloop die nu echt gaat beginnen was toen al in aantocht. Je kunt zo’n proces al lang van tevoren zien aankomen. Jammer voor die speciale plekken die verdwijnen.

Laat je reactie achter!