Gelijkwaardigheid en verschillen

Geplaatst op 6 juni, 2009 

Mensen zijn gelijkwaardig en verschillend.

Vanuit het perspectief van Geweldloze Communicatie hebben alle mensen op aarde dezelfde behoeften. Alle mensen!

Mannen en vrouwen hebben dezelfde behoeften. Kinderen en volwassenen hebben dezelfde behoeften. Rijke en arme mensen hebben dezelfde behoeften. Mensen met verschillende huidskleuren hebben dezelfde behoeften. Mensen uit verschillende culturen hebben allemaal dezelfde behoeften.

Vanuit deze behoeften kunnen we elkaar herkennen en erkennen, vanuit onze behoeften zijn we allemaal gelijkwaardig.

Waar we in verschillen is hoe we die behoeften bevredigen. Dat wat we doen om voor een behoefte te zorgen noemen we in Geweldloze Communicatie een strategie.

Zo hebben we bijvoorbeeld allemaal de behoefte aan ontspanning. Als ik graag even motor ga rijden om voor mijn behoefte aan ontspanning te zorgen, dan kan een ander een oordeel hebben over de strategie ‘motor rijden’. Bijvoorbeeld: motorrijden is gevaarlijk. Als een ander graag naar een soap serie kijkt om voor haar behoefte aan ontspanning te zorgen, dan kan ik een oordeel hebben over de strategie ‘soap serie kijken’. Bijvoorbeeld: naar een soap serie kijken is stom.

Als we over elkaar oordelen gaat het vaak over de strategieën die we toepassen om voor onze behoeften te zorgen.  Als we voorbij de strategieën kijken naar de achterliggende behoeften, dan kunnen we onze verschillen gemakkelijker accepteren en ons gemakkelijker verbinden met elkaar.

Al zien iemands keuzes er nog zo onhandig uit, elk gedrag heeft nut in de zin van dat het gericht is op de bevrediging van een behoefte.

In de nieuwsbrief ‘NVC Quick Connect’ van Juni 2009 staat een toepasselijk voorbeeld van een moeder die tegen haar kind had staan schreeuwen. Deze moeder oordeelde over zichzelf  (Wat is er toch verkeerd met mij?) omdat ze dat had gedaan. Uiteindelijk blijkt, na wat doorvragen, dat haar gedrag tegen haar kind schreeuwen, voortkwam uit haar behoefte om het welzijn van haar kind te beschermen. En die behoefte zal iedereen herkennen.

Bewaard onder Communicatie, Mening

Tags: , , ,

Reacties

4 Reacties to “Gelijkwaardigheid en verschillen”

 1. Joep Oomen on juni 7th, 2009 00:03

  Kort door de bocht!.
  Mensen zijn niet “plat” en volgens strategieën te classeficeren.
  Ik ben van mening dat iedereen gelijkwaardig is maar niet gelijk.
  Zoals Mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn maar niet gelijk. Daaruit vloeien dan ook andere behoeften.
  Zoals vrouwelijk zorgzaam zijn,of gezond mannelijke agressie.
  Je kunt dan ook niet zeggen dat iedereen dezelfde behoefte heeft, en dat enkel de strategie verschillend is. Als je binnen die kaders over mensen denkt, is geweldloze communicatie eerder gewelddadig.
  Ieder mens is een op zich staand individu, en dient als zodanig benaderd te worden.
  Ja kun je geweldloze communicatie gebruiken als hulpmiddel, maar als het leidend wordt in de manier waarop je naar mensen kijkt, schiet het zijn doel voorbij.

 2. Peter de Kock on juni 7th, 2009 07:53

  Klinkt voor mij als dat je oordelen hebt over het model van Geweldloze Communicatie Joep. Binnen het gedachtegoed van Geweldloze Communicatie hebben mannen en vrouwen wel degelijk dezelfde behoeften, behoeften zijn onafhankelijk van geslacht, religie, huidskleur, leeftijd of wat dan ook. Vrouwelijke zorgzaamheid klinkt voor mij als een interpretatie van de universele behoefte aan zorg die iedereen heeft. Mannelijke agressie herken ik niet als een behoefte maar als een expressie van boosheid en machteloosheid.

 3. Petra on juni 8th, 2009 17:56

  Wat een geweldige discussie weer! Ga je op zoek naar de verschillen of naar de overeenkomsten? Mijn idee is dat er inderdaad op het ‘ego-niveau’ grote verschillen lijken te zijn en zeker, het ‘ego-gedrag’ van de een kan het ‘ego’ van de ander triggeren. Het ego ziet verschillen en voelt zich afgescheiden. Voel je je verbonden, met het grotere geheel bijvoorbeeld, dan kom je uiteindelijk uit op het geheel, zijn we allen een, afkomstig uit dezelfde bron.
  Maar toch zijn we naar de aarde gegaan om ons afgescheiden te voelen, kennelijk. Misschien om vervolgens weer te leren hoe we ons weer verbonden kunnen voelen?
  Wat ik ooit las is dat het doel van elk mens is Liefde met een grote L. De basis(behoefte?)dus.
  Vergelijkbaar met alle religies, in essentie verkondigen ze alleen de boodschap van Liefde, in de praktijk zijn er zoveel verschillende vormen, regels en boeken dat het verleidelijk is naar de verschillen te kijken in plaats van naar de overeenkomsten. Al die verschillen hebben we zelf gemaakt!

 4. Peter de Kock on juni 8th, 2009 19:08

  Dank je wel Petra voor je prachtige woorden. In de bron zijn we één en hetzelfde en er is hier in de fysieke wereld een heleboel dat ons daar aan helpt herinneren.

Laat je reactie achter!