Sprookje van de buitengebieden

Geplaatst op 3 december, 2015 

Heel lang geleden en hier heel ver vandaan, was eens een Koninkrijk en precies in het midden van dat Koninkrijk stond een prachtig paleis.

Nou zou je denken dat daar wel een gelukkige Koning zou wonen maar dat was slechts gedeeltelijk waar. Ja, er woonde een Koning, dat was waar, maar hij was niet gelukkig.

De Koning vond dat er de laatste tijd zo weinig bezoekers naar zijn paleis kwamen en daar wilde hij wat aan doen. Hij vroeg een aantal wijze mannen en vrouwen om een oplossing. Die hoefden daar niet lang over na te denken: beste Koning, in de buitengebieden van Uw koninkrijk staan enkele kleinere paleisjes. Laat die afbreken zodat de mensen naar Uw paleis komen in plaats van dat ze naar die paleisjes in die buitengebieden gaan.

Wat raar zei de Koning, dat die mensen naar die kleinere paleisjes gaan. Waarom komen zei niet naar mijn grote paleis in het midden van dit Koninkrijk, dat is toch veel groter en mooier?

Nou, zeiden de wijzen, Uw paleis is dan wel groter en mooier, maar de mensen in de buitengebieden komen graag samen op hun eigen plek omdat ze zich daar thuis voelen en omdat ze elkaar daar allemaal kennen en elkaar tot steun zijn.

Laat die paleisjes in de buitengebieden onmiddellijk afbreken zei de Koning, laat de mensen maar naar mijn grote paleis in het midden van het Koninkrijk komen. Nee, beter nog, laat ook mijn grote paleis afbreken en bouw er een nog groter paleis voor in de plaats.

En zo geschiedde.

De buitengebieden verloren langzaam maar zeker hun kleur. De mensen werden er ongelukkig en als er in die tijd iets was waar de mensen bang voor waren, dan was het wel voor jezelf ongelukkig voelen. De langzame dood werd het wel genoemd.

De langzame dood rukte op tot aan het midden van het Koninkrijk. Sindsdien werd er nooit meer gelachen in het Koninkrijk. De Koning verdween en is nooit meer gevonden. Het verhaal gaat dat hij heel ver weg in een klein paleisje is gaan wonen waar hij het geluk weer heeft gevonden dankzij warme banden met de mensen daar.

De Koning leefde daar nog lang en gelukkig wat van zijn Koninkrijk helaas niet gezegd kan worden.

Einde.

Bewaard onder Verhaaltjes

Tags: ,

Reacties

4 Reacties to “Sprookje van de buitengebieden”

 1. Ingrid on december 4th, 2015 20:03

  1 x raden waar dit sprookje over gaat! Het antwoord is heel duidelijk, voor mij tenminste. Ik woon in het gebied waar morgen weer een paleisje dicht gaat! :'(
  Mooie blog maar in werkelijkheid nog geen happy ending!

 2. Peter de Kock on december 5th, 2015 15:00

  @Ingrid: Dank je wel. Misschien komt er nog een vervolg….. To be continued

 3. Rob Alberts on december 5th, 2015 19:53

  Groter, hoger en meer is nog steeds niet beter.
  Maar wat moet er allemaal niet eerst gesloten en gesloopt worden voordat wij dat weten?

  Mooi blog!

  Vriendelijke groet,

 4. Peter de Kock on december 5th, 2015 22:57

  @Rob: Dank je wel. Vandaag hebben we in onze wijk afscheid genomen van zo’n paleisje: onze mooie wijkbieb. Die is kapot bezuinigd.

Laat je reactie achter!