Al dat moois: fok it!

Geplaatst op 26 juli, 2015 

Je geeft die ene muur in je kamer een nieuwe fris kleurtje. Een paar uurtjes werken en na afloop kijk je met veel voeldoening naar het resultaat. Je staat op om even koffie te zetten en schrikt hoe vuil en lelijk die andere muren ineens lijken.

Dat is allemaal de schuld van die pas geschilderde muur: was die niet zo mooi en fris, dan viel het vuil op die andere muren ook niet zo op. Die muren die ineens zo vuil en lelijk lijken zijn een uitnodiging om deze ook eens te schilderen. Dat hoeft natuurlijk niet meteen, dat kan ook later. Iets moois inspireert tot meer moois en nog meer moois.

Zo maken we progressie. Zo werkt het.

Niet voor iedereen. Sommige mensen, niet alleen mensen maar ook bedrijven en organisaties, reageren allergisch op dat fris geschilderde muurtje. Doemt er ineens iets moois in hun omgeving op, gaan ze in verzet en proberen ze dat moois te bestrijden.

Zij zijn net als die andere muren die door dat frisse schilderwerk ineens zo vuil en lelijk lijken, aan de beurt om zichzelf, hun organisatie of hun leefomgeving ook eens flink onderhanden te nemen.

Ja goh, denken ze dan, dan moeten we aan de bak en dat betekent verandering en dat is allemaal lastig en vervelend en pijnlijk. Nee, weet je wat we doen, we nemen de korte route: Al dat moois, fok it!

Bewaard onder Mening

Tags: , ,

Reacties

6 Reacties to “Al dat moois: fok it!”

 1. Rob Alberts on juli 26th, 2015 22:26

  Mooi blog!

  Instemmende groet,

 2. Peter de Kock on juli 27th, 2015 19:54

  @Rob: Dank je wel hoor.

 3. Elly on juli 27th, 2015 21:01

  Niet al te negatief, want ook geldt goed voorbeeld doet goed volgen!!!

 4. Peter de Kock on juli 28th, 2015 21:20

  @Elly: Er zijn behalve de perceptie van waaruit ik blogde uiteraard nog een heleboel andere percepties. Ik koos nu juist voor deze omdat die actueel is. Een blogger hoeft niet te nuanceren of andere kanten van een zaak te bekijken. Als ie daar zin in heeft kan dat altijd later weer in een andere blog. En blogger is zo vrij als maar zijn kan. Bloggen is dan ook een geweldige uitlaatklep, het is, jawel, op z’n tijd zelfs therapeutisch.

 5. Daan de tekenaar on juli 28th, 2015 13:46

  Al het moois overstemmen met puin en afval..
  Waarom vervalt het gros van de mensen in laksheid als het om inzet gaat? Ik betrap mezelf er ook regelmatig op, het nergens zin in hebben, het niets op willen pakken. Gelukkig lees ik genoeg inspirerende blogs om mezelf dan toch die schop onder de kont te geven 🙂

 6. Peter de Kock on juli 28th, 2015 21:28

  @Daan: Ja, waarom doen mensen dat? Dat wordt al gauw een amateur-psychologen antwoord voor bij een open haard die ook al niet wil branden. Ik weet het niet, kan er alleen naar gokken. We kunnen met onze handen de mooiste dingen maken en de mooiste dingen vernietigen. We hebben daarin keuzes, telkens weer opnieuw. We kunnen wat we kapot hebben gemaakt weer mee helpen opbouwen, elke dag biedt hiertoe volop kansen. Dat is waar ik in geloof.

Laat je reactie achter!