Wat valt er te leren van een mislukt burgerinitiatief?

Geplaatst op 24 mei, 2015 

Soms kent een burgerinitiatief alleen verliezers. Maar hoe dan weer verder?

Eerst eens even achterom kijken: wat heb ik zelf gedaan dat heeft bijgedragen aan de mislukking?

Ik hoef daar niet lang over na te denken: ik heb de ambtenaren gefaciliteerd om heerlijk vanuit de comfortzone, de manier van werken die bekend en vertrouwd is, al vele jaren lang, om te gaan met een burgerinitiatief.

Ik heb ze daarvoor alle ruimte gegeven en ze geen strobreed in de weg gelegd. Ik ben te lief voor ze geweest en ze geen moment geprikkeld het over een andere boeg te gooien. Tot het laatste moment bleef ik erop vertrouwen dat het wel in orde zou komen terwijl ik toch al diverse waarschuwingssignalen had gekregen in de vorm van een heleboel werk waar maar geen vooruitgang tegenover stond.

Wat had ik zelf anders kunnen doen?

Ik had direct contact kunnen opnemen met de aannemer die in opdracht van de gemeente de heesters zou verwijderen en daarmee, rechtstreeks, afspreken en afstemmen wanneer en hoe ze ‘mijn’ plantvak gereed zouden maken.

Ik had ook de onderhoudsovereenkomst voor het plantvak niet kunnen tekenen. Door dit te doen speelde ik mee met de regels waarvan ik vind dat ze niet passend zijn bij de situatie. Ik had me tot de verantwoordelijke wethouder kunnen wenden en vragen of dit de manier is of om burgerinitiatieven te stimuleren.

Ik heb niks tegen juridische toestanden mits ze bij de situatie passen. Als ik middenin de wijk een schietbaan wil aanleggen is het niet meer dan logisch als de gemeente alle juridische lades opentrekt. Maar als het gaat om bloemetjes in een plantvak, dan gaat het alleen om de vraag of mensen het mooi of lelijk vinden. Laat die juridische lades dan maar lekker dicht en verlaag daarmee de drempel om initiatieven te nemen.

Ik heb mezelf teveel gedragen als een ambtenaar en te weinig als wijk-cowboy.

En dan mag ik nu naar anderen kijken: wat kan ik de gemeente aanbevelen?

De gemeente werkt met drie buurtbeheerders, stuk voor stuk prima mensen die aardig weten wat er in de wijken speelt en die ook de emoties kennen die zo kenmerkend zijn voor burgerinitiatieven.

De buurtbeheerders zijn de interface tussen de wijken en de gemeente, tussen de leefwereld van de burgerinitiatieven en de systeemwereld van de gemeente. Je kunt een burgerinitiatief nog zo mooi en gepassioneerd verkopen aan de buurtbeheerder, dan is dat nog geen enkele garantie dat het ook van de grond komt. Immers, de buurtbeheerder gaat met het initiatief de systeemwereld van zijn/haar organisatie in en daar is de verbinding met de mensen die het betreft een heel stuk losser (of zelfs geheel afwezig) en de verbinding met regels en procedures een stuk steviger.

Het is nodig dat de buurtbeheerders meer ruimte en bevoegdheden krijgen om zelf te beslissen over burgerinitiatieven. Ze kunnen natuurlijk advies inwinnen bij collega’s maar de buurtbeheerders horen zelf de beslissing te nemen en daarbij gesteund door die collega’s.

Het is hetzelfde als een verkoper: als die zijn product of dienst met een prachtig verhaal aanbiedt, wil hij niet horen ‘bedankt, ik ga het aan mijn chef voorleggen en die legt het dan weer voor aan de afdeling inkoop‘. Een verkoper wil zijn verhaal doen voor degene die de beslissingen neemt. En dat willen wij in de wijk ook. De buurtbeheerder hoort die beslisser te zijn en niet een organisatie vol ambtenaren op de achtergrond.

Geef de buurtbeheerders ook eens de ruimte om zich in de media te uiten in plaats van dat de afdeling communicatie dit doet. De buurtbeheerders kennen immers de mensen en de emoties die spelen, de afdeling communicatie staat daar mijlenver vandaan.

En als dat niet lukt. als het de gemeente niet lukt de buurtbeheerders meer ruimte en bevoegdheden te geven? Dan treedt de les in werking die ik van Coehoorn Centraal heb geleerd:

Dapper zijn betekent ook dat als  iemand niet wil meewerken, als is het een belangrijke medewerker van de gemeente of provincie, zeggen: dan slaan we je gewoon over, wij gaan verder.

En dan nog dit: gemeente, gebruik social media nou toch eindelijk eens om de dialoog aan te gaan. Ga eens wat minder zenden en meer luisteren.

Bewaard onder Mening

Tags: , , ,

Reacties

9 Reacties to “Wat valt er te leren van een mislukt burgerinitiatief?”

 1. Rob Alberts on mei 24th, 2015 12:53

  Misschien kun je met een raadsadres vragen wat de leerpunten uit dit proces zijn geweest?

  Met de vraag of er een herkansing mogelijk is?

  Zonnige groet,

 2. Kees-Jan on mei 24th, 2015 13:16

  Yeah buurt-cowboy. Jij the good, gemeente the bad én the ugly. Echt, de indianen gaan die scalp nemen!

 3. Kees-Jan on mei 24th, 2015 13:16

  Yeah buurt-cowboy. Jij the good, gemeente the bad én the ugly. Echt, de Oosterheide-indianen gaan die scalp nemen!

 4. Elly on mei 24th, 2015 16:58

  Peter, a.s dinsdag komt de nota verbindend bestuur opiniërend voor de raad azn de orde! Hier valt voor de ambtenaren ook veel te leren! Zie het RIS van de gemeente en lees deze nota!!!. Grt elly

 5. Peter de Kock on mei 24th, 2015 17:59

  @Rob: herkansing is zeker mogelijk maar dat is niet wat ik wil. Het is genoeg geweest zo. En ondertussen hebben we een veel mooier en groter project: het inzaaien van de Warandepoort, een paar duizend m2.

  @Kees-Jan: Ik dacht eerder aan vredespijp roken bovenop die heuvel van de Warandepoort 🙂

  @Elly: Interessant onderwerp en hierop zeker van toepassing. Bedankt voor de leestip.

 6. Marcel Elshout on mei 24th, 2015 21:50

  Je hebt een aardige weg bewandeld, maar uiteindelijk wordt toch via via ( latijns woord voor weg, pad) de Warandepoort bloemrijk geopend. Dit wordt een kleurige bloemenboel, en uiteindelijk “wie nooit wandelt kan ook niet struikelen “. Pluim voor alle initiatieven.

 7. Peter de Kock on mei 24th, 2015 22:43

  @Marcel: dank je wel. Uiteindelijk leidt het ene weer tot het andere en hebben we met de Warandepoort de plek waar we ons allemaal gelukkig mee voelen. Ik ben er enorm blij mee en ook met de professionele inbreng van jou en van Kees-Jan.

 8. Daan de tekenaar on mei 26th, 2015 12:36

  Wijk-cowboy Peter, ik zie er wel een strip in 🙂

 9. Peter de Kock on mei 26th, 2015 17:34

  @Daan: OMG! Ik ook hoor 🙂

Laat je reactie achter!