Nee is niet OK

Geplaatst op 26 november, 2012 

Ga je mee een eindje fietsen?

Nee.

Waarom niet?

Ik heb geen zin om te fietsen

Hoe zo niet?

Ik wil afmaken waar ik nu mee bezig ben.

Waar ben je mee bezig dan?

Met een blogpost

Kan dat niet later?

Nee

Waarom niet?

En zo kan zo’n gesprek nog wel een uurtje duren met vooral heel veel vragen. En als je dan een wedervraag stelt zoals ‘waarom wil je dit allemaal weten?’, dan krijg je als antwoord ‘omdat ik het wil begrijpen’. Had je op de vraag om een eindje te gaan fietsen met ja geantwoord, dan was het vragenuurtje meteen afgelopen.

Een ‘nee’ begrijpen valt niet mee. Een ‘ja’ wel. Of hoeft niet te worden begrepen, als je maar lekker kunt fietsen.

Bewaard onder Communicatie

Tags:

Reacties

8 Reacties to “Nee is niet OK”

 1. Edwin on november 26th, 2012 12:01

  Het wordt onderschat, de worsteling met ‘nee’. Er wordt makkelijk gesteld dat je dat gewoon moet doen en dat je daar duidelijk in moet zijn, maar als je een open karakter hebt en je doorgaans vriendelijk opstelt is het helemaal niet gemakkelijk, dan valt het inderdaad he-le-maal niet mee. Ik word er steeds beter in, maar het blijft een verzoeking. Ben mensen die gewoon genoegen nemen met een weigering altijd wel dankbaar 🙂

 2. Alice on november 26th, 2012 15:23

  Ja Edwin.
  Als een contact goed is hoef je elkaar niet alles uit te leggen, want dat gaat lijken op verantwoording voor je ‘nee’ moeten afleggen en dan word je aan een verhoor onderworpen.
  Ja, ja, met mensen omgaan is een hele kunst.

 3. Peter de Kock on november 26th, 2012 16:53

  @Edwin, @Alice: Ik heb de ervaring dat het weinig met die ander te maken heeft. Wat mij helpt en wat ik helaas niet altijd doe, is op tijd stoppen met het beantwoorden van de vragen. Hoe langer ik daar mee doorga, hoe meer ik mezelf ruimte ontneem wat zich op een gegeven moment weer manifesteert als boosheid. OF misschien bij de eerste keer nee eraan toevoegen waarom.

 4. Alice on november 26th, 2012 18:16

  @Peter: Ik vraag dan altijd of die persoon gehoord heeft wat ik zeg. Je kunt je ook beperken door die persoon stil-zwijgend aan te kijken, dan druipen ze vanzelf af.

 5. Michael on november 26th, 2012 18:28

  Nee heb je en nee kun je krijgen 🙂

  Maar even zonder gekheid: ik snap helemaal wat Edwin bedoelt: het is ook soms verdomd moeilijk om nee te verkopen en het daarbij te houden.

 6. ÀLice on november 26th, 2012 18:55

  @michael Het is vooral moeilijk als die ander jou op manipulerende wijze benadert,tenzij je niet te manipuleren bent.

 7. Michael on november 26th, 2012 19:04

  @Alice: Ik denk niet dat er boze opzet achter zit, dus dat men je probeert te manipuleren. Ik denk dat mensen gewoon moeite hebben met ‘nee’ te horen. Mensen hebben moeite met afwijzingen en nemen dit soort afwijzingen veel te persoonlijk op. Als je geen zin hebt om met iemand te fietsen, dan zegt dat vaak niets over die persoon, maar de persoon in kwestie denkt dat het een persoonlijk commentaar is. Soms wil je gewoon bloggen als iemand met je wil fietsen.

 8. Peter de Kock on november 27th, 2012 20:47

  @Michael: dat klopt helemaal. Vooral kinderen hebben dat zeer scherp in de gaten, die voelen als het ware aan dat een nee het potentieel heeft een ja te worden en die maken daar voortreffelijk gebruik van. Wat ik daarvan leer is als ik nee zeg zelf aanvoelen of mijn nee ook echt een nee is. Als ik merk dat ik het zelf ook echt meen, lijkt het wel of die ander het dan ook eerder begrijpt.

Laat je reactie achter!